Søvn

Forskere: - B-mennesker bør få starte seinere på jobb

Det å stå opp for tidlig kan faktisk være helseskadelig.

SØVN: Det å få nok søvn er avgjørende for helsa, avgjør ny studie. Foto: NTB Scanpix
SØVN: Det å få nok søvn er avgjørende for helsa, avgjør ny studie. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Er du en av dem som liker å være våken om natta, og som helst vil ha noen timer ekstra på øyet om morgenen? Da kan du faktisk ta skade av det å måtte begynne på jobb klokka åtte om morgenen, melder Independent.

En ny undersøkelse gjennomført av University of Surrey og Northwestern University i Chicago viser blant annet at nattravner har en større risiko for å dø tidligere, enn det morgenfugler har.

Dør tidligere

Dødsraten blant dem som foretrekker å sitte oppe om natta er hele ti prosent høyere enn morgenfuglenes, melder forskerne av undersøkelsen. De sier at flere arbeidsgivere burde åpne opp for en mer fleksibel arbeidstid for å minimere stressrelaterte problemer.

B-mennesker får vanligvis for lite søvn ved at de sovner for seint, og deretter blir tvunget til å stå opp for tidlig. Underskuddet på søvn har tidligere blitt koblet sammen med en større risiko for hjertesykdommer og andre diagnoser.

Den nye studien viser også at mangelen på søvn kan føre til mentale problemer, diabetes, og en økt bruk av alkohol og annet dop.

- Dette er et helseproblem vi ikke lenger kan ignorere. Vi burde diskutere det å la disse nattmenneskene begynne og avslutte kontortida seinere enn resten, sier professor ved University of Surrey, Malcolm con Schantz, til Independent.

Fulgt i seks og et halvt år

Studien, som ble publisert i Chronobilogy International, spurte mer enn 433 000 mennesker om deres søvnvaner, og studerte deretter helsen deres over en periode på seks og et halvt år.

Samlet var det 27 prosent som definerte seg selv som morgenfugler, 35 prosent mente de var moderate morgenmennesker, mens 28 prosent mente de var moderate kveldsmennesker, og ni prosent mente de var utpregede nattravner.

Undersøkelsen viste også at flertallet morgenmennesker var eldre kvinner som ikke røyket. Det var også et flertall av mennesker med farget hud som identifiserte som morgenmennesker.

Gjennom studiene var det 10 534 mennesker som døde. 20 prosent av dødsfallene hadde hjertesykdommer som årsak, og de som hadde identifisert seg som utpregede nattravner hadde en 10 % høyere dødsrate enn de utpregede morgenfuglene.

Forskerne fant denne forskjellen selv etter de hadde gått gjennom kontrollinformasjon om røyking og familiesykdommer.

Fjerne sommertida

Menneskene har tilpasset seg 24-timersdøgnet, men vi har forskjellige varianter av hvordan vi gjør dette, basert på genetiske forskjeller og miljø. Forskerne foreslår blant annet at politikere bør fjerne timeforskjellen vi legger til klokka når sesongene skifter, ettersom den brå overgangen kan føre til store ulemper for flere.

- Det er allerede rapportert om en høyere andel hjerteinfarkter kort tid etter vi skifter til sommertid. Jeg tror det er på tide at vi virkelig vurderer om disse ulempene er verdt de fordelene vi mener vi får av denne tidsjusteringen, sier Schantz.

Kristen Knutson, medforfatter av undersøkelsen, og professor ved Northwestern University, mener at det å måtte legge seg ned for å ta en blund i løpet av arbeidsdagen slett ikke betyr at du er lat.

- Nattravner som prøver å finne seg til rette i morgenfuglenes verden kan oppleve store utfordringer, og om vi kan akseptere det at mye av disse forskjellene er genetisk betinget og ikke bare personlighetsbasert, burde kontortida også bli mer tilrettelagt for B-mennesker, sier hun til Independent, før hun legger til:

- De burde ikke bli tvunget til å starte på jobb klokka åtte om morgenen. Vi må få kontortidene til å ta hensyn til individet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer