Søvn

Forskere: - B-mennesker bør få starte seinere på jobb

Det å stå opp for tidlig kan faktisk være helseskadelig.

SØVN: Det å få nok søvn er avgjørende for helsa, avgjør ny studie. Foto: NTB Scanpix
SØVN: Det å få nok søvn er avgjørende for helsa, avgjør ny studie. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Er du en av dem som liker å være våken om natta, og som helst vil ha noen timer ekstra på øyet om morgenen? Da kan du faktisk ta skade av det å måtte begynne på jobb klokka åtte om morgenen, melder Independent.

En ny undersøkelse gjennomført av University of Surrey og Northwestern University i Chicago viser blant annet at nattravner har en større risiko for å dø tidligere, enn det morgenfugler har.

Dør tidligere

Dødsraten blant dem som foretrekker å sitte oppe om natta er hele ti prosent høyere enn morgenfuglenes, melder forskerne av undersøkelsen. De sier at flere arbeidsgivere burde åpne opp for en mer fleksibel arbeidstid for å minimere stressrelaterte problemer.

B-mennesker får vanligvis for lite søvn ved at de sovner for seint, og deretter blir tvunget til å stå opp for tidlig. Underskuddet på søvn har tidligere blitt koblet sammen med en større risiko for hjertesykdommer og andre diagnoser.

Den nye studien viser også at mangelen på søvn kan føre til mentale problemer, diabetes, og en økt bruk av alkohol og annet dop.

- Dette er et helseproblem vi ikke lenger kan ignorere. Vi burde diskutere det å la disse nattmenneskene begynne og avslutte kontortida seinere enn resten, sier professor ved University of Surrey, Malcolm con Schantz, til Independent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer