Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere: - Ebola-viruset muterer

Undersøker nå om viruset har blitt mer smittsomt.

EBOLA-EPIDEMI: Forskere har slått fast at ebola-viruset muterer. Bildet viser en helsearbeider som sprayer desinfeksjonsmiddel på Mekambo-sykehuset i Guinea. Foto: Desirey Minkoh / AFP / NTB Scanpix
EBOLA-EPIDEMI: Forskere har slått fast at ebola-viruset muterer. Bildet viser en helsearbeider som sprayer desinfeksjonsmiddel på Mekambo-sykehuset i Guinea. Foto: Desirey Minkoh / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere som har fulgt ebolautbruddet i Guinea slår fast at viruset har mutert, melder BBC.

Mer enn 22 000 personer har blitt smittet av viruset og nesten 9000 er bekreftet omkommet i Guinea, Sierra Leone og Liberia. Mye tyder på at ebolaepidemien nå er på retrett.

- Vet at viruset endres Forskerne ved Institut Pasteur i Frankrike, som er de samme som først identifiserte ebolautbruddet i fjor, jobber nå med å finne ut om viruset har blitt mer smittsomt.

Hundrevis av blodprøver fra ebolapasienter skal analyseres.

- Vi vet at viruset forandrer seg ganske mye. Vi må vite hvordan det endres for å holde følge med fienden vår, sier forskeren Anavaj Sakuntabhai til BBC.

Asymptomatiske infeksjoner Det er ifølge avisa ikke uvanlig at virus endrer seg over tid.

Ebola er, i likhet med HIV og influensa, et RNA-virus, som har hyppige mutasjoner. Det gjør at viruset har lettere for å tilpasse seg og øker risikoen for at det skal bli mer smittsomt.

Virussykdommen er en zoonose som opprinnelig ble overført fra dyr, trolig flaggermus, til mennesker. Det smitter mellom mennesker via direkte eller indirekte kontakt med blod og andre kroppsvæsker.

Sakuntabhai sier at de har sett flere tilfeller der personer ikke har symptomer i det hele tatt (asymptomatiske infeksjoner, red.anm.), og de undersøker nå muligheten for at disse er mer smittsomme.

Forskeren understreker at det er fullt mulig at viruset endrer seg til å bli både mer smittsomt og mindre dødelig.

Kan påvirke medisinbruk En lignende undersøkelse fra Sierra Leone slo fast at viruset muterte merkbart de 24 første dagene etter utbruddet, ifølge BBC.

WHO slo da fast at oppdagelsen reiste en rekke vitenskapelige spørsmål knyttet til overførbarhet, vaksinering, medisinering og bruken av rekonvalesent plasma.

De mente likevel at genmutasjoner muligens ikke har noen påvirkning på hvordan viruset responderer på medikamenter, ei heller på hvordan viruset oppfører seg i kontakt med mennesker.

Nedgang i ebola-smittede Torsdag meldte WHO at totalt 99 personer ble smittet av ebola i forrige uke.

Ikke siden juni i fjor har tallet vært lavere enn 100 i løpet av en uke.

Dermed går arbeidet ifølge organisasjonen over i en ny fase, fra å bekjempe antall smittede til å få en slutt på epidemien, ifølge NTB.

- Men det er fortsatt for tidlig å erklære at sykdommen er bekjempet eller å slå fast et tidspunkt for når dette vil skje, sa Peter Salama, som er krisekoordinator i FNs barneorganisasjon, UNICEF.