Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere: - Eldre med hjerteinfarkt nedprioriteres

- Dessverre får eldre både mindre medisiner og mindre avansert trening og behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere mener at 80-åringer med hjerteinfarkt bør motta samme behandling som yngre pasienter, noe som ikke skjer i dag.

- Dette er den første studien i verden som ser på pasienter over 80 år med hjerteinfarkt. Denne gruppen er voksende på grunn av eldrebølgen. En 80-åring blir faktisk 9-10 år eldre, og det er derfor av interesse hvordan man skal behandle disse.

- Dessverre får eldre både mindre medisiner og mindre avansert trening og behandling, sier overlege og seksjonsleder Bjørn Bendz ved kardiologisk overvåking ved Oslo universitetssykehus (OUS) til Aftenposten.

Ifølge doktorgradsstipendiat Nicolai Kloumann Tegn mottar denne gruppen svært ulik behandling, avhengig av hvilket sykehus de har vært innlagt på og hvem som behandler dem.

Legene sammenlignet to grupper 80-åringer med hjerteinfarkt.

Halvparten av de 500 som deltok fikk undersøkt sine kransårer, som forsyner hjertemuskelen med blod og oksygen, på Rikshospitalet.

Det ble deretter tatt stilling til om det skulle utføres utblokking, åpen hjerteoperasjon eller brukes hjertemedisiner.

Den andre gruppen mottok medisinsk behandling ved sitt lokalsykehus. Studien, som er publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet, fant at den første gruppen hadde lavere dødelighet, færre hjerteinfarkter, færre hjerneslag og mindre behov for ny kransåreundersøkelse.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media