Du leser nå Dagbladet Pluss

CFS / ME

Forskere: - Indikerer at ME kan være en fysisk sykdom

- At du finner kroppslige reaksjoner, betyr ikke nødvendigvis at sykdommen ikke er psykisk, kontrer seniorforsker Signe Flottorp ved Folkehelseinstituttet.

BLIR VERRE AV ANSTRENGELSE: ME-syke blir verre dagen etter de har gjort en aktivitet. - Det er ingen grunn til å betvile at de føler aktivitet forsterker plagene, men vi vet at inaktivitet har fysiske og psykiske konsekvenser, sier professor Vegard Bruun Bratholm Wyller. Foto: NTB Scanpix.
BLIR VERRE AV ANSTRENGELSE: ME-syke blir verre dagen etter de har gjort en aktivitet. - Det er ingen grunn til å betvile at de føler aktivitet forsterker plagene, men vi vet at inaktivitet har fysiske og psykiske konsekvenser, sier professor Vegard Bruun Bratholm Wyller. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

En ny studie fra Universitetet i Oslo, publisert i Physiological Report, viser at ME-syke produserer mer melkesyre under belastning enn friske personer.

- Forskjellene er signifikante, sier stipendiat ved UiO Katarina Lien til NRK, som først omtalte saken.

Hun testet 18 ME-syke og 15 friske på ergometersykkel i 15 minutter, to dager på rad. Melkesyre i blodet ble målt hvert 30. sekund, og ME-syke hadde høyere melkesyreproduksjon enn de friske, på alle nivåer av belastningen.

Dagen etter var nivået av melkesyre i blodet høyere enn hos de friske allerede ved oppstart, og melkesyren steg mer og raskere enn dagen før.

- ME-pasienter har lavere fysisk aktivitetsnivå, så at det er forskjeller i melkesyreproduksjonen dag én, er ikke så rart. Det kunne man forklart med at de er utrente. Men dag to får de friske utrente et lavere melkesyre-nivå på alle belastninger, mens ME-pasientene får enda høyere nivå enn dagen før. ME-syke presterer også dårligere dagen etter, så det ser ut til at belastningen gjort dagen før påvirker dem negativt, sier Lien til Dagbladet.