Forskere: - Norsk lakse-virus la chilensk oppdrett i ruiner

En chilens forskningsrapport hevder at ILA-viruset, som la chilensk oppdrettsindustri i ruiner, kom fra Norge.

Chilensk tragedie: Chile knivet om å være verdensledende innen oppdrett, inntil ILA-viruset for få år siden nesten tok fullstendig knekken på industrien. Her fra Dagbladets besøk på et norskeid oppdrettsanlegg i Puerto Montt-regionen i 2003. 
Foto:Aleksander Nordahl/Dagbladet
Chilensk tragedie: Chile knivet om å være verdensledende innen oppdrett, inntil ILA-viruset for få år siden nesten tok fullstendig knekken på industrien. Her fra Dagbladets besøk på et norskeid oppdrettsanlegg i Puerto Montt-regionen i 2003. Foto:Aleksander Nordahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STAVANGER (Dagbladet): Det er forskere fra The Aquatic Biotechnology Center ved Universitetet i Santiago som skal ha avdekket en sammenheng mellom det ødeleggende ILA-viruset (infeksiøs lakseanemi), og det samme viruset i Norge, skriver det globale bransjetidsskriftet Fish Information & Services (FIS), under tittelen «ILA-viruset som traff Chile kom fra Norge, hevder forskningsrapport».

Den chilenske oppdrettsindustrien knivet for få år siden med Norsk oppdrett om å være verdensledende, med en årsproduksjon på omkring 400 000 tonn. Etter at det ble truffet av ILA-viruset, ble oppdrettsgiganten nesten skutt helt i senk. Årsproduskjon skal nå være nede i rundt 60 000 tonn. 

Forsket på arvemateriale
Funnene som - nok en gang - kobler Norge til oppdrettskatastrofen i Chile, kom fram ved at de chilenske forskerne sammenliknet genomer (arvemateriale) fra infisert fisk i Chile, med informasjon fra infiserte prøver i Norge.

Studien er publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Virology Magazine. Liknende funn er blitt publisert tidligere, men er stort sett blitt avvist av den norske oppdrettsnæringen.

Påstander om at viruset kan ha ligget latent i Chile, avvises kontant. 

- Det var logisk at sykdommen kom med sin egen vert, som er den atlantiske laksen, sier forskeren Marcelo Cortes San Martin til avisen El Mercurio.

Forskerne mener også å ha grunnlag for å si at viruset trolig er blitt spredd via importert rogn.

Styrker tidligere funn
Are Nylund, professor ved Universitetet i Bergen, høstet storm fra aktører i norsk oppdrettsindustri etter at han i 2008 var med på å ha offentliggjøre en liknende studie.  

- Studien vår viste at ILA-viruset fra Chile var svært nært beslektet med det norske ILA-viruset, så nært at det forholdvis nylig måtte ha blitt transportert fra Norge til Chile. Etter introduksjonen i Chile, hadde det så spredt seg videre i Chile, sier Nylund til Dagbladet.

Han sier at nyere funn fra virusutbrudd i Norge, indikerer at viruset ble transportert til Chile tidligere enn antatt, antakelig en gang etter år 2000.  

- Alle forskere har akseptert sammenhengen mellom Norge og Chile. Man er ingen seriøs forsker, om man tolker det annerledes, mener Nylund.  


Chile henla saken
Etter at ILA-virus la store deler av Chiles oppdrettsindustri øde, satte chilenske myndigheter i gang en etterforskning, med tanke på å avdekke fra hvilke anlegg utbruddet startet.

Etterforskningen ble avsluttet i august i fjor høst, fordi man manglet god nok bakgrunnsinformasjon til å tiltale enkeltpersoner eller selskaper.  

Siden 2007 har virus-utbruddet hatt store konsekvenser for Chile, hva angår både økonomi, arbeidsplasser og sosiale konsekvenser. Bare i Los Lagos-regionen, skal sammenbruddet ha tilsvart et tap på anslagsvis 160 millioner amerikanske dollar.

- Ikke sikkert
Aqua Gen er ett av de norske selskapene som i flere år har eksportert rogn til oppdrettsindustrien i Chile. Administrerende direktør Odd Magne Røseth mener det fortsatt ikke er grunnlag for å fastslå kategorisk at virus fra Norge var årsaken til ILA-eksplosjonen i Chile.  

- Du har to typer virus i Chile. Den amerikanske typen har ikke forårsaket problemer. Så har du en europeisk type, som er satt i forbindelse med sykdom og dødelighet.  Så kan man selvfølgelig gå videre og finkategorisere.

- Og basert på hvilke viruser denne likner mest på, kan man nok si at ILA-viruset trolig har sin opprinnelse i Norge. Men det er umulig å være kategorisk. Viruset kan også komme fra andre europeiske land, sier Røseth.   
 

Han sier det er viktig at det forskes på årsakssammenhengene, slik at liknende ødeleggelser kan unngås i framtida. 

Import-stans
Høsten 2008 stengte Chile mer eller mindre for import av rogn fra Europa, noe som har fått betydelige økonomiske konsekvenser for avlsselskaper som Aqua Gen.
I år har Chile vært i dialog med Verdens handelsorganisasjon (WTO), for å få gehør for stenging av all rognimport. I praksis skal de nå ha fått dette.    

- Bekrefter norske funn: - Alle forskere har akseptert sammenhengen mellom Norge og Chile. Man er ingen seriøs forsker, om man tolker det annerledes, sier professor Are Nylund ved Universitetet i Bergen. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
- Bekrefter norske funn: - Alle forskere har akseptert sammenhengen mellom Norge og Chile. Man er ingen seriøs forsker, om man tolker det annerledes, sier professor Are Nylund ved Universitetet i Bergen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer

- Chile er stengt for import fra Europa nå. Grunnen er frykt for spredning av et annet virus, nemlig PD-viruset. Dette viruset finnes i Europa, men ikke i Chile, sier Røseth.   

- Kan erfaringen med ILA-viruset være årsaken til frykten?

- Ja ,det er klart at erfaringen, med hvilken effekt ILA-viruset hadde for chilensk oppdrett, satt en støkk i dem.        

- Virus ikke fra oss

- Har du tenkt tanken at det kan ha vært dere, Aqua Gen, som  smittet Chile med ILA-viruset? 
- Tanken har slått meg, Vi har også gjort undersøkelser for å finne ut av det. Vår konklusjon er at dette ikke var tilfelle, sier Røseth. 

- Vi har selvfølgelig hatt — og har fortsatt  - chilenske kunder. Men det finnes andre introduksjonsveier enn rogn. Det er almen enighet i forskningsmiljøene om at rogn som smittevei er lite sannsynlig. Det var nylig en stor fagkongress, der flere av verdens fremste forskere på feltet, fastslo nettopp at ingenting til nå tilsier at ILA spres ved hjelp av rogn, sier Aqua Gens administrerende direktør, Odd Magne Røseth.