Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere: - Vi funnet historisk sultan-grav fra 1500-tallet

Skal inneholde sultanens hjerte og organer.

STOR LEDER: Suleiman den store, også kjent som Suleiman II, regnes som en av de mest suksessfulle og mektige osmanske lederne. Nå mener forskere å ha funnet graven der hjertet og organene hans befinner seg. Foto: NTB Scanpix
STOR LEDER: Suleiman den store, også kjent som Suleiman II, regnes som en av de mest suksessfulle og mektige osmanske lederne. Nå mener forskere å ha funnet graven der hjertet og organene hans befinner seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere mener de har funnet graven til den mektige osmanske lederen Suleiman den store, melder NTB.

- Hjerte og organer ble igjen Suleiman døde 71 år gammel i 1566 under slaget om Szigetvar nær grensen til Kroatia. 

Mens sultanens kropp ble fraktet til Istanbul, eller Konstantinopel, som byen da het, skal legenden ha det til at hans hjerte og organer ble begravet der han døde.

Det forteller professor Norbert Pap ved Pécs-universitetet i Ungarn, som har ledet utgravinger på stedet siden oktober, ifølge NTB.

Pap sier at beliggenheten stemmer med historiske tegninger og at objekter og pynt på veggen samsvarer med graven i Istanbul. Selv er han ikke i tvil:

- Det er praktisk talt sikkert at dette er graven.

Suksessfull hersker Under Suleimans styre ble det osmanske riket kraftig utvidet og nådde høydepunktet av sin makt. Hans far, Selim I, hadde sørget for å knuse osmanernes største rival, mamelukk-sultanatet. Det innebar blant annet at Syria, Palstina og Egypt ble innlemmet i riket. 

Suleiman ledet personlig de osmanske hærer i erobringen av Beograd, Rhodos og nesten hele Ungarn. Han beleiret Wien og la under seg store territorier i Nord-Afrika så langt vest som Marokko og nesten hele Midtøsten. 

For en kort tid fikk osmanerne også herredømmet til sjøs i Middelhavet, Rødehavet og Persiagulfen. 

Osmanske nedgangstider Mot slutten av 1600-tallet begynte nedgangstidene for det osmanske riket. Tyrkerne tapte kampen om Wien i 1683 og måtte i stor grad trekke seg ut av Europa.

I løpet av det neste århundret erobret Østerrike og Rusland store landområder. Flere land, blant dem Hellas, Serbia og Romania, ble uavhengige.  

FORNØYD: Professor Norbert Pap er ikke i tvil om hva de har funnet. Foto: Szilard Koszticsak / MTI / AP
FORNØYD: Professor Norbert Pap er ikke i tvil om hva de har funnet. Foto: Szilard Koszticsak / MTI / AP Vis mer

Det osmanske riket brøt til slutt sammen etter Balkankrigene 1911-13 og første verdenskrig. 1920 måtte landet undertegne fredstraktaten i Sèvres, der Tyrkia tapte store landområder.

I 1922 ble sultanatet avskaffet av den tyrkiske nasjonalforsamlingen i Ankara. Året etter ble den tyrkiske nasjonalstaten internasjonalt anerkjent, og Tyrkia ble en republikk med Mustafa Kemal, også kjent som Atatürk, som president.

«Her ligger Suleiman» Arkeologene har også funnet restene fra en moské, et kloster og andre bygninger, som kan tyde på at den ottomanske byen Turbek lå ved funnstedet i Ungarn.

Byen finnes på et fransk kart fra middelalderen hvor det står: «Her ligger Suleiman», ifølge NTB.

Byen og graven ble ødelagt da tyrkerne ble drevet ut av Ungarn på slutten av 1600-tallet. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media