Forskere advarer: - Dramatisk økning

Ny studie slår alarm om forurensingen fra skogbranner. - Overraskende, sier forsker om funnene.

GRÅTT: For litt over et år siden så New York slik ut etter skogbranner i USA. Nå advarer forskere om det de ser på som et økende problem. Foto AP/NTB
GRÅTT: For litt over et år siden så New York slik ut etter skogbranner i USA. Nå advarer forskere om det de ser på som et økende problem. Foto AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært en virkelig dramatisk økning i brannrøyk fra skogbranner som luftforurensning. Våre forskrifter er ikke laget for å håndtere dette. Det er et bekymringsfullt problem, sier Marshall Burke, forsker ved Stanford University, til The Guardian.

Han er medforfatter på en ny studie som ser på hvordan skogbranner har påvirket luftkvaliteten i USA. Resultatene viser blant annet en kraftig økning i antall amerikanere som opplever helsefarlig luftkvalitet i løpet av et år.

Ifølge studien er økningen av skogbranner i USA en av de store grunnene til det. Økningen har gjort at effekten av USAs «Clean Air Act» nå hviskes ut, heter det i rapporten.

DRAMATISKE BILDER: Skogbrannene vest i USA i 2020 påvirket hele landet i tiden etterpå viser forskning. Her brenner det ved Lake Orville i California i september det åert. Foto JOSH EDELSON/AFP/NTB)
DRAMATISKE BILDER: Skogbrannene vest i USA i 2020 påvirket hele landet i tiden etterpå viser forskning. Her brenner det ved Lake Orville i California i september det åert. Foto JOSH EDELSON/AFP/NTB) Vis mer

Kan spres over store avstander

Forskerne har målt tilstedeværelsen av svært små partikler som er omtrent en trettiendedel av bredden til et menneskehår. De kan bevege seg gjennom luften og komme seg dypt inn i lungene til mennesker når de inhaleres.

Røyk fra skogbranner har i gjennomsnitt tilført omtrent fem mikrogram av disse partiklene til steder vest i USA, noe som er en betydelig økning fra nasjonalt nivå, som er omtrent 10 mikrogram fra andre forurensende kilder.

Forskjellen på denne brannrøyken og annen luftforurensing er at den kan bevege seg over enorme avstander, forteller Burke.

Så selv en skogbrann helt vest i USA, kan påvirke lufta på andre siden av landet. Det var blant annet derfor New Yorks luftkvalitet var blant verdens verste etter alle skogbrannene vest i USA sommeren 2020.

Vanligvis har man sett at mennesker som ikke har bodd i nærheten av motorveier eller kraftverk har hatt relativt god luftkvalitet, men innførselen av brannrøyken har endret på det, ifølge studien.

- Det var ærlig talt overraskende å se hvor raskt de ekstreme eksponeringene har gått opp. Og det er også bevis på at dette kommer til å øke, advarer Burke.

For et tiår siden ble færre enn 500 000 mennesker i USA utsatt for dager med luftkvalitet som anses som usunt. Altså når luftkvalitetsindeksen er på 100 eller over på grunn av røyk. Nå bor fem millioner amerikanere i områder med slike nivåer minst én dag i året.

Bare i 2020 ble nesten 25 millioner mennesker over hele USA påvirket av farlig røyk.

MÅ LØPE: Bonden Angel Martin Arjona må løpe for livet etter at han prøvde å redde byen Tabara i Spania fra skogbrannen. Video: Reuters Vis mer

Helsefarlig

Slik partikkelforurensning forårsaker mer enn bare kortvarig ubehag for mennesker. Det har vært knyttet til kroniske hjerte- og lungesykdommer, samt andre negative helseeffekter som kognitiv svikt, depresjon og prematur fødsel, skriver New York Times.

En studie fra mai viser også at personer som bodde i en 50 kilometers omkrets til en skogbrann hadde ti prosent høyere sannsynlighet for forekomst av hjernesvulster og en fem prosent høyere for å utvikle lungekreft sammenliknet med folk som bodde lenger unna.

En tidligere studie viser at forurensingen fra skogbranner er ti ganger mer helsefarlig enn annen type luftforurensing, skriver New York Times.

TYKK RØYK: Røyk etter skogbrannene i Frankrike ligger tett over storbyen Bordeaux. Foto: AFP
TYKK RØYK: Røyk etter skogbrannene i Frankrike ligger tett over storbyen Bordeaux. Foto: AFP Vis mer

Sannsynlighet for skogbranner øker

Ifølge ny klimaforskning forventer forskere også at det vil bli flere skogbranner framover i hele verden.

I Europa har vi denne sommeren sett hetebølger i flere land og kraftige skogbranner i blant annet Portugal, Spania og Frankrike.

- Sannsynligheten for katastrofale skogbranner rundt om i verden vil øke med 30 prosent ved slutten av århundret, selv om den globale oppvarmingen av planen raskt kuttes, heter det i den siste rapporten fra Intergovernmental Panel on Climate Change.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer