SMELTING:  En pingvin står på en isblokk som er i ferd med å smelte i Øst-Antarktis. Området har lenge vært vurdert som stabilt, men ny forskning viser at dette kan endre seg drastisk over tid. Foto: REUTERS/Pauline Askin/NTB Scanpix
SMELTING: En pingvin står på en isblokk som er i ferd med å smelte i Øst-Antarktis. Området har lenge vært vurdert som stabilt, men ny forskning viser at dette kan endre seg drastisk over tid. Foto: REUTERS/Pauline Askin/NTB ScanpixVis mer

Forskere advarer mot en issmelting som ikke kan stoppes

Vil kunne øke havnivået med mellom tre og fire meter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Antarktis består av to distinkte områder - Øst- og Vest-Antarktis. Øst-Antarktis utgjør om lag 90 prosent av hele Antarktis, og regnes som langt mer stabilt en den vestlige delen.

Årsaken er at mesteparten av isdekket hviler på en grunn som ligger over havets overflate. Dette gjør at isen er mer stabil og at den sjelden blir utsatt for smelteperioder.

Men en ny studie viser at det ikke er så mye som skal til før dette bildet endrer seg drastisk. Hvis en relativt liten del av isdekket begynner å tine, vil det igangsette en irreversibel smelteprosess, som igjen vil føre til at havnivået vil øke i lang, lang tid.

Et innsjø ved navnet Wilkes i Øst-Antarktis holdes innesperret av is. Men denne isen fungerer omtrent som korken på en flaske som er snudd på hodet, ifølge forskerne.

- Idet du skrur av korken, så tømmes flasken, sier Mathias Mengel, som er sjef for forskerteamet, ifølge Science Daily.

Og om denne «korken» forsvinner, vil det kunne føre til en økning av havnivået som på lang sikt vil utgjøre mellom tre og fire meter.

Tapet av is langs kysten av Antarktis er tidligere estimert å øke havnivået med 16 centimeter i løpet av dette århundret.