UNGE E-RØYKERE: Forskere frykter at e-sigaretten fungerer som en inngangsport til vanlig sigarettrøyking. Illustrasjonsforo:  Justin Sullivan / Getty Images / AFP
UNGE E-RØYKERE: Forskere frykter at e-sigaretten fungerer som en inngangsport til vanlig sigarettrøyking. Illustrasjonsforo: Justin Sullivan / Getty Images / AFPVis mer

Forskere advarer mot «nikotinverdenens rusbrus»

Én av fem ungdommer har prøvd e-sigaretter, ifølge ny britisk studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): E-sigaretten er både omdiskutert og omstridt. I Norge er det bare lov til å selge elektroniske sigaretter som ikke inneholder nikotin.

Siden e-sigarettene er relativt nye på markedet, foreligger det lite etterprøvd informasjon om hvorvidt det medfører helsefare å bruke dem.

Om e-sigaretter er farlig og om det fører til røykeslutt, er et omstridt tema blant forskere verden over. 50 000 nordmenn bruker i dag e-sigaretter, og antallet er sterkt økende.

- Sjokktall En ny britisk studie viser en alarmerende trend blant ungdommer, der mange blir hekta på det forskerne kaller «nikotinverdenens rusbrus», melder BBC.

Forskere fra Liverpool John Moores University spurte 16 193 ungdommer mellom 14 og 17 år om deres forhold til e-sigaretter. 19 prosent av dem hadde forsøkt det eller brukte det jevnlig.

- For mange kan nok disse tallene komme som et lite sjokk, sier professoren Mark Bellis til BBC.

Nå oppfordrer forskerne til å begrense tilgangen til e-sigaretter. De frykter at det kan fungere som en inngangsport til vanlige sigaretter.

- Vi må beskytte barn og unge fra nikotinfarene ved å regulere e-sigaretter. Vi er bekymret for at dersom vi skal vente på bevis for at e-sigaretter leder til vanlig sigarettrøyking, så vil det allerede ha skjedd og tobakkindustrien har rekruttert en ny generasjon røykere, sier legen John Middleton ifølge Huffington Post.

Studien viste også at tenåringer som drakk alkohol var mer troende til å prøve e-sigaretter enn ungdommene som holdt seg unna. 

Kjemper mot e-sigaretten Kampen mot nikotinen er stor på verdensbasis.

Verdens helseorganisasjon (WHO) lanserte for ti år siden en gigantisk og omfattende helsekampanje mot sigarettrøyking, som trådte i kraft i 2005.  Ti år seinere kjemper de også mot e-sigaretten.

I august kom det fram at de ønsker et forbud mot salg av elektroniske sigaretter til mindreårige, samt et forbud mot damping av sigarettene innendørs.

I tillegg er streng regulering av e-sigarettmarkedet og forbud mot reklamering av produktene, også et av tiltakene WHO ønsker å sette i verk, meldte Reuters.

Videre skrev WHO i sin rapport at e-sigarettindustrien må slutte å komme med påstander om at e-sigaretten får folk til å slutte å røyke, før det finnes vitenskapelige bevis. WHOs eksperter som står bak rapporten advarer også om at e-sigarettene kan være farlige for ungdom og for fostre ved røyking under svangerskap, ifølge BBC.