Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere advarer mot smeltende isbreer i Peru

Frykter for livet til lokalbefolkningen i en svært jordskjelvutsatt dal i Andesfjellene.

TRUES: Forskere mener at dersom en stor bit med is faller fra isbreen Hualcan, vil den kunne utløse en tsunami-lignende bølge i innsjøen Laguna 513 og sende dødelige mengder vann nedover dalen. REUTERS/Mariana Bazo
TRUES: Forskere mener at dersom en stor bit med is faller fra isbreen Hualcan, vil den kunne utløse en tsunami-lignende bølge i innsjøen Laguna 513 og sende dødelige mengder vann nedover dalen. REUTERS/Mariana Bazo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carhuaz (NTB-Reuters): Forskere mener at dersom en stor bit med is faller fra isbreen Hualcan, vil den kunne utløse en tsunami-lignende bølge i innsjøen Laguna 513 og sende dødelige mengder vann nedover dalen.

20.000 døde - Folk tror ikke at disse innsjøene er farlige og tar ingen forholdsregler, sier isbre-ekspert Christian Huggel.

En liknende hendelse fant sted i 1970 da et jordskjelv med en styrke på 7,9 rammet et fjellområde og sendte isblokker ned i innsjøer, som utløste et snøskred som begravde byen Yungay og tok livet av mer enn 20.000 mennesker.

Krympet Peru har flere tropiske isbreer enn noe annet land i verden, men grunnet økende temperaturer som følge av klimaendringer har ismassen krympet med rundt 40 prosent.

I Perus hovedstad Lima avholdes siste dagen av klimaforhandlingene i FN-regi.

Rundt 5.000 delegater fra nær 200 land har vært til stede siden forrige uke for å starte prosessen med å komme i gang med en ny global klimaavtale. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media