Jordskjelv:

Forskere advarer om flere jordskjelv i 2018 fordi jordrotasjonen bremser opp

Mener det er sammenheng mellom jordrotasjon og seismisk aktivitet.

- FLERE JORDSKJELV: Forskerne Roger Bilham fra Colorado-universitetet og Rebecca Bendick fra Missoul-universitetet la på det årlige møtet til «Geological Society of America» fram sin teori om at det skjer flere jordskjelv i perioder der jordrotasjonen går saktere enn ellers. 
Neste år er et slikt år, mener de to forskerne.Illustrasjonen, som er laget av National Geophysical Data Center, viser jordskjelv mellom 1980 og 1990. Foto: NTB Scanpix
- FLERE JORDSKJELV: Forskerne Roger Bilham fra Colorado-universitetet og Rebecca Bendick fra Missoul-universitetet la på det årlige møtet til «Geological Society of America» fram sin teori om at det skjer flere jordskjelv i perioder der jordrotasjonen går saktere enn ellers. Neste år er et slikt år, mener de to forskerne.Illustrasjonen, som er laget av National Geophysical Data Center, viser jordskjelv mellom 1980 og 1990. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Neste år kan bli et år med flere, store og ødeleggende jordskjelv, mener forskere fra Universitetet i Colorado og Montana.

De mener at hastigheten på jordas rotasjon da vil minke - noe de igjen tror vil utløse mer seismisk aktivitet, skriver The Guardian.

Jorda slutter ikke å spinne rundt, men iblant øker den farten noe, andre ganger senker den farten litt.

Og nå er vi inne i en periode der tempoet til jordas rotasjon vil minke, mener de amerikanske forskerne:

Lengden på dagen endres med cirka et millisekund.

Og nettopp dette vil kunne ha betydning for den underjordiske energien, mener geofysikerne Roger Bilham fra Colorado-universitetet og Rebecca Bendick fra Missoul-universitetet, som la fram sine teorier på det årlige møtet til «Geological Society of America» i oktober.

- Intense jordskjelv

- Sammenhengen mellom jordas rotasjon og jordskjelvaktivitet er sterk, noe som igjen antyder at det vil bli en økning i antall intense jordskjelv neste år, sier Bilham, ifølge Guardian.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer