VARMEREKORD: Disse satelittbildene viser temperaturen på havoverflaten i august 1997 og i august 2015. Høststormen som danner seg i Stillehavet, og kalles El Nino, var særlig kraftig i 1997. I år tyder det varme vannet på at uværet ligger an til å bli enda kraftigere. Foto: NASA / AP / NTB Scanpix
VARMEREKORD: Disse satelittbildene viser temperaturen på havoverflaten i august 1997 og i august 2015. Høststormen som danner seg i Stillehavet, og kalles El Nino, var særlig kraftig i 1997. I år tyder det varme vannet på at uværet ligger an til å bli enda kraftigere. Foto: NASA / AP / NTB ScanpixVis mer

Forskere advarer om «Godzilla El Niño»

Kraftig El Niño kan gi både uvær, flom og tørke rundt Stillehavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når værfenomenet El Niño inntreffer i Stillehavet snus hele værsituasjonen på hodet. Tørre områder kan bli oversvømmet av regn, mens  fuktige områder opplever tørke.

El Niño er en henvisning til Jesus-barnet, og det mange har sett på den som en mulig frelser for det tørkeplagede California. Men nå tyder mye på at uværet kan få konsekvenser som ingen vil be om.

NASA viser til at værfenomenet, som inntreffer når store mengder varmt vann fortrenger kaldt vann fra Stillehavets overflate, kommer til å ramme det amerikanske kontinentet med en intensitet knapt sett tidligere.

Monsterstorm NASA-forskeren Bill Patzert omtaler i følge LA Times det ventede uværet som «Godzilla El Niño», eller en monsterstorm.

Den kan igjen føre til kraftige sykloner, flom, tørke, skogbranner og jordskred på den sørlige halvkule. Helt ekstraordinært store nedbørmengder i for eksempel California kan komme samtidig som tørke andre steder.

- Hvis utviklingen holder seg kommer El Niño til å ha en enorm effekt ikke bare i Nord-Amerika, men over hele planeten, sier klimaforskeren Bill Patzert til CBS News.

De varme vannmassene øst i Stillehavet har gjort at året 2015 er i rute til å bli det varmeste året målt noensinne på verdensbasis.

Tidenes storm De seneste meldingene tyder på at denne utviklingen kommer til å holde seg, og at sannsynligheten øker for at den fire år lange tørkeperioden i California vil bli avsluttet med et kjempesmell.

EKSTREMTØRKE: En brannmann kjemper mot flammene i den tørkerammede Napa-dalen. Foto: Robert Galbraith/Reuters
EKSTREMTØRKE: En brannmann kjemper mot flammene i den tørkerammede Napa-dalen. Foto: Robert Galbraith/Reuters Vis mer

- Det er over nitti prosents sjanse for at El Niño kommer til å fortsette gjennom hele det nordlige vinterhalvåret, og 85 prosents mulighet for at tilstanden vil holde seg til tidlig vår, melder USAs nasjonale hav- og atmosfæreadministrasjon (NOAA) i en pressemelding. 

Det betyr at årets El Niño truer med gå utenpå selv utgaven fra 1997.

Ifølge CNN var dette et år der fenomenet bidro til stormer som førte til rundt 23 000 dødsfall på begge sider av Stillehavet, med ekstremregn i Sør-Amerika, tørke og skogbranner i Indonesia, samt kraftige oversvømmelser i California. De totale kostnadene for dette uværet var i følge National Geographic over 33 milliarder dollar, tilsvarende 270 milliarder kroner.

Topper seg ved juletider Ifølge seniorforsker Bjørn Hallvard Samset ved Cicero kommer El Niño statistisk hver 6. eller 7. år.

- De er veldig ujevne i styrke. Nå har det vært en stund siden vi hadde en sterk en. Nå ser vi starten av en El Nino som antakelig vil vare fram til vårparten 2016 - med en topp ved juletider.

Han sier at vi også kan komme til å merke værfenomenet her i Norge også.

- Men det er vanskelig å forutsi om og hvordan det vil ha innvirkning her. Norge er helt på motsatt side av kloden, sier Samset.

FORSKER:  Bjørn Samset  i Cicero. Foto: NTB
FORSKER: Bjørn Samset i Cicero. Foto: NTB Vis mer

Han forklarer at to El Niño´er ikke er like og at de er veldig vanskelige å beregne.

- El Niño overrasker oss litt hver gang, sier han.