Forskere: «Amatører» bak terrorplan i Danmark

Ifølge terrorforskerne Magnus Ranstorp og Petter Nesser.

TERRORMÅL: Terroristene skal ha hatt som mål å drepe så mange journalister som mulig i avisen Jyllands-Posten. Foto: Reuters/Scanpix
TERRORMÅL: Terroristene skal ha hatt som mål å drepe så mange journalister som mulig i avisen Jyllands-Posten. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp ved det svenske forsvarsakademiet har særlig merket seg at den 29 år gamle libanesiskfødte antatte hovedmannen tidligere har vært anholdt i Etiopia og Pakistan, og delt leilighet i Stockholm med to terrordømte menn fra den somaliske al-Shabaab-gruppen.

- Han er omtrent den siste person som profesjonelle terrorister ville ha sendt avgårde på oppdrag til Danmark. Han er så offentlig eksponert og kjent av etterretningstjenestene, at planen mot Jyllands-Posten nesten var dømt til å mislykkes, sier Ranstorp til den danske avisen Politiken.

- Med det som hittil er kommet fram, mener jeg at vi har å gjøre med noen semiamatører, sier Ranstorp videre.

Han tviler ikke på at 29-åringen har blitt fyrt opp av «ekstremismens hellige ild», men han mener det er langt derfra og til å ha evne til å utføre et storstilt terrorangrep.

Skremsel Terrorforsker Petter Nesser ved det norske Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er av samme syn. Det er snakk om personer som politiet har kjent til fra før, og at det ikke virker «profesjonelt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer