Forskere: «Amatører» bak terrorplan i Danmark

Ifølge terrorforskerne Magnus Ranstorp og Petter Nesser.

TERRORMÅL: Terroristene skal ha hatt som mål å drepe så mange journalister som mulig i avisen Jyllands-Posten. Foto: Reuters/Scanpix
TERRORMÅL: Terroristene skal ha hatt som mål å drepe så mange journalister som mulig i avisen Jyllands-Posten. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp ved det svenske forsvarsakademiet har særlig merket seg at den 29 år gamle libanesiskfødte antatte hovedmannen tidligere har vært anholdt i Etiopia og Pakistan, og delt leilighet i Stockholm med to terrordømte menn fra den somaliske al-Shabaab-gruppen.

- Han er omtrent den siste person som profesjonelle terrorister ville ha sendt avgårde på oppdrag til Danmark. Han er så offentlig eksponert og kjent av etterretningstjenestene, at planen mot Jyllands-Posten nesten var dømt til å mislykkes, sier Ranstorp til den danske avisen Politiken.

- Med det som hittil er kommet fram, mener jeg at vi har å gjøre med noen semiamatører, sier Ranstorp videre.

Han tviler ikke på at 29-åringen har blitt fyrt opp av «ekstremismens hellige ild», men han mener det er langt derfra og til å ha evne til å utføre et storstilt terrorangrep.

Skremsel Terrorforsker Petter Nesser ved det norske Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er av samme syn. Det er snakk om personer som politiet har kjent til fra før, og at det ikke virker «profesjonelt».

- Men situasjonen er jo at terrorcellene må bruke de ressurser de kan få tak i. Selv om terroristene ikke får helt til å gjennomføre aksjonen, men blir avslørt som her, så har jo aksjonen hatt en tydelig effekt. Folk har blitt skremt, og det er kjernen i terrorens vesen, sier Nesser.

Det danske sikkerhetspolitiet PET har sammen med sine svenske kolleger i Säpo hatt de fire terrormistenkte mennene under oppsikt i et par måneder, og lot mennene stå løpet nesten helt ut, inntil tre av dem natt til onsdag kjørte fra Stockholm til Herlev i en leiebil. Etter noen timer i en leilighet, som en irakisk mann fra Greve hadde skaffet, ble de pågrepet. Politiet beslagla en lyddempet maskinpistol, en 9 mm pistol, over 100 patroner og noen plaststrips som kan brukes som håndjern. Den fjerde mannen ble pågrepet i Stockholm.

- Mindre profesjonalitet Nesser har fulgt de siste årenes terrorsaker i Europa. Han mener det så langt ikke er avdekket noen terrorceller som kan måle seg med 11. september 2001-angrepet i profesjonalitet.

- Profesjonaliteten i terrorcellene er blitt lavere de siste årene. De har ofte gjennomgått konkret trening i blant annet våpenbruk, planlegging og bombebygging. Men de gjør også irrasjonelle ting og tiltrekker seg oppmerksomhet, slik at etterretningstjenestene ikke kan unngå å få øye på dem, sier Nesser.

(NTB)