HVEM VASKER UNDERTØYET?: Jonas Holøs og kepper Lars Haugen på det norske ishockelandslaget tar stein, saks, papir om hvem som skal bli intervjuet først etter VM-kampen mellom Norge og Latvia i Globen i Stockholm i 2012. I denne runden stakk Haugen av med seieren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HVEM VASKER UNDERTØYET?: Jonas Holøs og kepper Lars Haugen på det norske ishockelandslaget tar stein, saks, papir om hvem som skal bli intervjuet først etter VM-kampen mellom Norge og Latvia i Globen i Stockholm i 2012. I denne runden stakk Haugen av med seieren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Forskere avslører hvordan du vinner i stein, saks, papir

Slik kan du for alltid slippe unna oppvasken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Det klassiske spillet stein, saks, papir (SSP) er like primitivt som det er avansert.

To spillere starter med en knyttet neve, og du har muligheten til å vise tegnet, stein, saks eller papir med hendene.

Stein knuser saks, saks kutter papir og papir pakker inn stein. Så enkelt er det, og det brukes ofte i hverdagen til å avgjøre små ting.

Ikke flaks - For nybegynneren er valgene få, men for ekspertene er valgene mange, skal stein, saks, papir-nestoren Wojek Smallsoa ha sagt.

Ifølge World RPS Society er Smallsoa den moderne SSP-ens far.

HVA NÅR DU ER TRE?: Stein, saks, papir mellom Vegard Forren (t.v.), Stefan Strandberg og Tore Reginiussen under landslagstrening i fotball. Når det er tre deltagere i spillet er psykologien vanskeligere.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
HVA NÅR DU ER TRE?: Stein, saks, papir mellom Vegard Forren (t.v.), Stefan Strandberg og Tore Reginiussen under landslagstrening i fotball. Når det er tre deltagere i spillet er psykologien vanskeligere. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Det har blitt duellert i spillet både i norgesmesterskap og verdensmesterskap, og mens enkelte vil si at spillet er rein flaks, er det langt fra enighet om den påstanden.

Men de fleste stiller hvertfall til duell på like premisser, og er det da opp til deg selv eller motstanderen om du vinner i SSP?

Stor studie Det har forskere ved Zhejiang University i Kina forsøkt å finne ut av. I en innfløkt studie i adferdsmønster ved hjelp av matematisk metode har 360 studenter fra forskjellige fakulteter ved universitet blitt undersøkt mens de spiller mot hverandre.

Studentene ble så satt i 50 forskjellige grupper med seks studenter i hver. Hver av studentene spilte 300 runder stein, saks, papir hver der forskerne analyserte utfallet. For å motivere studentene til å holde på med leken i de forskerne sier tok halvannen til to og en halv time, ble studentene betalt et lite pengebeløp for hver seier.

Resultatene fra undersøkelsen viser, selv om man skulle anta at deltakerne handler tilfeldig, at man etter hvert havner i et mønster. Ikke overraskende blir hver av valgmulighetene brukt rundt hver tredje gang.

STEIN, SAKS, PAPIR: Denne helga holder Fremskrittspartiet landsmøte på Gardermoen, der er det lite trolig at noe blir avgjort med stein, saks papir, men Ketil Solvik Olsen og partifelle Bård Hoksrud duellerte seg i mellom i fjor sommer. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
STEIN, SAKS, PAPIR: Denne helga holder Fremskrittspartiet landsmøte på Gardermoen, der er det lite trolig at noe blir avgjort med stein, saks papir, men Ketil Solvik Olsen og partifelle Bård Hoksrud duellerte seg i mellom i fjor sommer. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Likevel er det ett funn som er spesielt interessant. De som vinner en runde har en tendens til å velge samme trekk i neste runde. Hos de som tapte var det overveiende sannsynlighet for at de valgte det neste trekket. For eksempel er det naturlig at deltakeren går fra stein til papir, papir til saks og saks til stein.

Om disse situasjonsavhengige beslutningene er grunnleggende mekanismer i hjernen eller en konsekvens av fundamentale neuromekanismer, mener forskerne er en interessant problemstilling for videre studier, skriver Scotsman.

Uansett er konklusjonen at neste gang dere krangler om hvem som skal ta oppvasken eller gå ut med søpla - og riktig nok spiller flere runder med stein, saks, papir - må du huske hva motstanderen gjorde i forrige runde og endre deretter.

- Logisk Grunnlegger av Norsk forbund for stein, saks, papir, og en av av Norges SSP-nestorer, Geir Arne Brevik, mener konklusjonen i studien er logisk.

- Det er mulig å øke sannsynligheten for å vinne. Men hvis du beveger det i mer erfarne kretser, vet folk om dette og bruker gjerne omvendt psykologi. Da er du eventuelt avhengig av å kjenne personlig spillestil. Men mot tilfeldige personer det dette nyttig, sier han.

TAP: Kronprinsesse Mette-Marit tapte denne duellen under Ungdommens bystyremøte i Oslo rådhus i 2010. Basert på de kinesiske forskernes studier vil Mette-Marit trolig velge papir neste gang. Dersom studien treffer vil også hennes motstander holde seg til stein, og dermed vil Mette-Marit vinne neste runde. Foto: Heiko Junge / Scanpix
TAP: Kronprinsesse Mette-Marit tapte denne duellen under Ungdommens bystyremøte i Oslo rådhus i 2010. Basert på de kinesiske forskernes studier vil Mette-Marit trolig velge papir neste gang. Dersom studien treffer vil også hennes motstander holde seg til stein, og dermed vil Mette-Marit vinne neste runde. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Brevik har både deltatt i VM og flere norgesmesterskap, men selv med omvendt psykoligi og allverdens studier av SSP-adferd, ville han ikke hatt mulighet til å slå denne roboten.