<strong>GOD PÅ SURFING:</strong> Denne krokodillen, som har fått navnet Ida, ankom Akvariet i Bergen i 2005. Foto: MARIT HOMMEDAL/SCANPIX.
GOD PÅ SURFING: Denne krokodillen, som har fått navnet Ida, ankom Akvariet i Bergen i 2005. Foto: MARIT HOMMEDAL/SCANPIX. Vis mer

Forskere avslørte krokodillens hemmelighet

Reiser over store havområder til tross for at de er dårlige svømmere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Saltvannskrokodillen, verdens største reptil, reiser hundrevis av kilometer og krysser store områder med åpent hav ved å surfe på havstrømmene, har forskerne oppdaget.

Biologer har ofte blitt forvirret over hvordan det store rovdyret, som kan bli opptil 7 meter lang, har klart å spre seg så langt og okkupere så mange isolerte øyer til tross for at de er notorisk dårlige svømmere, skriver The Daily Telegraph.  

«Svømmer» med klørne
Krokodillen flytter seg typisk rundt i elver ved å bruke klørne til å dra seg bortover langs elvebunnen, hvor de venter på et byttedyr skal komme for nære vannkanten.

Til tross for denne noe kronglete svømmeteknikken har det store reptilet blitt observert langt ute på havet.

Saltvannskrokodillen har blitt observert i elver og elvemunninger over hele det sørøstlige Stillehavet over områder som strekker seg fra øst i India til Fiji og Sør-Kina til nord i Australia.

Forskere har nå for første gang oppdaget det virkelige omfanget av deres reise og avslørt hvordan de klarer å bevege seg over så store avstander.

Surfer
Ved å analysere data fra satelitter har forskerne funnet at krokodillene utnytter strømningene i vannflaten rundt kystlinjene og utover i havet som gjør at de kan reise over såpass store avstander.

Ved å surfe på disse kan reptilene hoppe mellom forskjellige øyer i havet og forflytte seg rundt den australske kystlinjen.  

En 4-meter lang krokodille forskerne fulgte reiste nærmere 60 mil på 25 dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer