Forskere delt om møter og intervjuer med Breivik i fengsel

- Vi bør studere handlingene, ikke fortellingen hans.

FORSKERE SKAL INTERVJUE:  En forsker har allerede intervjuet Anders Behring Breivik i Skien fengsel og flere intervjuer står på trappene. Foto:Tor Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FORSKERE SKAL INTERVJUE: En forsker har allerede intervjuet Anders Behring Breivik i Skien fengsel og flere intervjuer står på trappene. Foto:Tor Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mens flere profilerte forskere venter på å møte og intervjue Anders Behring Breivik, mener andre det er lite å hente ved det de omtaler som en audiens. Én forsker har allerede møtt ham.

- Studere handlingene Skien fengsel bekrefter forskermøtet overfor Morgenbladet, men det er ikke kjent hvem Breivik har møtt. Lars Gule og Øystein Sørensen er blant dem som planlegger en serie intervjuer med massedrapsmannen.

Kriminologiprofessor Sveinung Sandberg og stipendiat Lars Erik Berntzen mener derimot at det har lite for seg å snakke med Breivik.

- Vi bør studere handlingene, ikke fortellingen hans, sier de.

- Ingen vi har lyttet mer til «Det er få, kanskje ingen terrorister vi vet mer om og har lyttet mer til enn ham. (...) Gjennom et 1.500 siders manifest, avhør, og forklaring i retten har Breivik i stor grad fått lov til å definere vår forståelse og fortolkning», skriver de to i en kronikk i Morgenbladet fredag. De mener det er grunn til spørre hva man ønsker å få ut av et slikt møte.

Også Jacob Aasland Ravndal ved Forsvarets forskningsinstitutt tviler på om det er mer å hente ved å snakke med Breivik. På et debattmøte i april sa han at et intervju neppe vil gi ny, troverdig informasjon.

- Ikke vent på audiens «Ønsker vi å forstå mer av 22. juli, bør vi se bort fra Breiviks egen strategiske fortelling», skriver Sandberg og Berntzen videre. De mener altså at forskningen heller burde fokusere på handlingene 22. juli og gi ofrene og de etterlatte oppmerksomhet.

«Kan angrepet 22. juli inspirere ny terror? Hvem er det som sympatiserer med Breivik? Hva er voldspotensialet i disse gruppene?» er andre spørsmål de mener forskningen bør stille.

«Ekstremismen er på fremmarsj i Europa, netthat og «hate groups» på internett gir grunn til bekymring, og krigen i Syria gir norske ungdommer erfaringer som kan få konsekvenser i Norge. Heller enn å vente på audiens hos Breivik bør vi ta tak i dette», avslutter de sin kronikk. (©NTB)

INTERVJUET I FENGSEL:  En forsker har allerede intervjuet Anders Behring Breivik i fengsel, men andre forskere mener de heller burde studert handlingene hans, framfor å vente på det de kaller en audiens. Foto: Odd Andersen / AFP Photo / NTB Scanpix
INTERVJUET I FENGSEL: En forsker har allerede intervjuet Anders Behring Breivik i fengsel, men andre forskere mener de heller burde studert handlingene hans, framfor å vente på det de kaller en audiens. Foto: Odd Andersen / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer