Forskere dyrket fram nye skjeder med celler fra kvinners ytre genitalia

Er blitt operert inn hos fire kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere i USA har for første gang klart å implantere kunstig framstilte skjeder hos fire tenåringsjenter, laget med celler tatt fra kvinnenes egne ytre kjønnsorganer, skriver New Scientist.

Organene er dyrket fram i et laboratorium i USA ved hjelp av celler fra de ytre delene av kjønnsorganene til fire kvinner i alderen 13-18 år. Deretter ble de nye organene operert inn i tenåringsjentene i Mexico.

I videoen over kan du se prosessen fra de første cellene, og fram til skjeden formes for å transplanteres til pasient.

De fire unge kvinnene var født uten skjede på grunn av et sjeldent syndrom. Det er nå gått opp mot åtte år siden operasjonene, og alle fire kvinnene har nå fullt ut fungerende seksualorganer.

Studien, som nå er publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet, regnes dermed som en suksess.

- En ny mulighet Det er Wake Forest Baptist Medical Center i USA som står bak studien. Direktør for regenerativ medisin ved senteret, Anthony Atala, sier i en pressemelding at dette er den første studien i sitt slag.

- Denne pilotstudien er den første som viser at indre kvinnelig genitalia kan bli skapt i et laboratorium for så å bli vellykket brukt i mennesker, sier han.

- Dette kan være en ny mulighet for pasienter som trenger rekonstruksjon av indre genitalia. I tillegg er denne studien enda et eksempel på hvordan regenerativ medisin kan brukes på en rekke felter som innbefatter vev og organer.

I The Lancet-artikkelen skriver forskerne at teknikker for skjederekonstruksjon med vev som ikke stammer fra genitalia kan føre til komplikasjoner. Med teknikken i studien skal det ikke ha vært observert noen komplikasjoner hos pasientene.

Sjeldent syndrom De fire tenåringsjentene som fikk implantert nye organer var alle født med det sjeldne syndromet Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH).

Dette er en genetisk tilstand hvor vagina og livmor er underutviklet eller fraværende. Kvinner med syndromet vil blant annet kunne oppleve problemer med å ha sex eller å få menstruasjon.

De nye organene ble implantert hos pasientene i perioden 2005 til 2008. Seinere er pasientene blitt fulgt opp med årlige sjekker.

RESULTATET: Slik ser den nye skjeden ut etter å ha blitt implantert i en kvinne. Foto: Wake Forest Baptist Medical Center
RESULTATET: Slik ser den nye skjeden ut etter å ha blitt implantert i en kvinne. Foto: Wake Forest Baptist Medical Center Vis mer

Disse viser at selv åtte år etter fungerer det nye organet som en naturlig og integrert del av kroppen. Pasientene har også normale sexliv, og melder om normal sexlyst og smertefrie samleier.

Organisasjonen MRKH Norge skriver på sine hjemmesider at det blir det født mellom fem og seks jenter med syndromet i Norge årlig. På verdensbasis skal tallet være 16000.

Ifølge de amerikanske forskerne kan den ferske studien på sikt også hjelpe kvinner med kreft eller andre skader i skjeden.

ANSVARLIG: Dr. Anthony Atala er direktør for regenerativ medisin ved Wake Forest. Foto: Wake Forest Baptist Medical Center.
ANSVARLIG: Dr. Anthony Atala er direktør for regenerativ medisin ved Wake Forest. Foto: Wake Forest Baptist Medical Center. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer