TATOVERT KVINNE:  Tatoveringene rundt halsen på kvinnen som levde for 3000 år siden er svært synlige. Men hvordan de ble påført, er det ingen som vet. Foto: Anne Austin
TATOVERT KVINNE: Tatoveringene rundt halsen på kvinnen som levde for 3000 år siden er svært synlige. Men hvordan de ble påført, er det ingen som vet. Foto: Anne AustinVis mer

Forskere fant 30 forskjellige tatoveringer på 3000 år gammel egyptisk kvinne

Tatovering er ingen nymotens trend.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste åra har stadig flere valgt å tatovere seg. Fra å ha vært noe som nesten utelukkende var forbeholdt sjømenn, finnes det nå i alle samfunnslag som har valgt å påføre seg en permanent tegning på kroppen.

Men tatoveringer er så definitivt ikke en nymotens greie.

Nylig gjorde arkeolog Anne Austin ved Standord University en interessant oppdagelse da hun og noen forskerkolleger undersøkte levningene etter en egyptisk kvinne som døde for 3000 år siden, skriver Washington Post.

Synlige tatoveringer Rundt halsen oppdaget de noen streker, med fargen til et blåmerke. Det så rett og slett ut som om noen hadde skriblet på kvinnen etter at hun døde. Men da forskerne undersøkte henne nærmere fant de ut at hun rett og slett hadde blitt tatovert mens hun var i live.

Tatoveringene rundt halsen var de mest synlige, men de fant også tatoveringer andre steder på kroppen, som for eksempel armene.

- Dette er det første mumie-funnet fra oldtidas Egypt som viser faraoenes tradisjon for å tatovere seg. Det er funnet bare et fåtall andre mumier med tatoveringer, de ble funnet for nesten et århundre siden, og de baserer seg antakeligvis på en nubisk tradisjon (basert på stilen på tatoveringen og de geometriske mønstrene), skriver Austin i en e-post til Dagbladet.

Levningene etter kvinnen ble funnet i Deir el-Medina i Egypt, en landsby i nærheten av Nilen, som en gang i tiden huset arbeidere som utformet og bygget faraoenes gravsteder i Kongens dal.

30 tatoveringer Innbyggerne i Deir el-Medina har tydeligvis ikke vært fremmede for tatoveringens noble kunst. Ved hjelp av infrarøde kameraer og annet avansert bildeverktøy klarte Austin og hennes kolleger å identifisere 30 forskjellige tatoveringer på kvinnens hud.

Forskerne fant tatoveringer av både kuer, slanger, lotusblomster og symbolske øyne på kvinnen. Mange av tatoveringene kan knyttes til gudinnen Hathor, og er av såpass religiøs karakter at det er nærliggende å tro at kvinnen hadde en viktig og symbolsk religiøs rolle.

ARMTATOVERING:  Også på armen var det synlige tatoveringer. Foto: Anne Austin
ARMTATOVERING: Også på armen var det synlige tatoveringer. Foto: Anne Austin Vis mer

Tatoveringene var også plassert på veldig synlige steder, blant annet halsen, noe som gjør det sannsynlig at hennes religiøse posisjon var permanent, ifølge Austin.

Ikke den eldste tatoveringen Men hva som foregikk på egyptiske «tatoveringssjapper» for 3000 år siden, er det ingen som vet.

- Det er vanskelig å slå fast hvordan tatoveringer ble laget før i tiden, og funnene vi har gjort så langt kan vi ikke si noe om hvordan tatoveringene ble påført. Men det er interessant å se at noen av tatoveringene er plassert på utrolig sensitive deler av kroppen, som for eksempel nakken, der det ville være forholdsvis smertefullt å få en tatovering, sier Austin til Washington Post.

På tross av at det er hele 3000 år siden den egyptiske kvinnen levde, har forskere funnet enda eldre tatoveringer. Ismannen Ötzi, som ble funnet i 1991 og som levde for 5300 år siden, hadde også en rekke tatoveringer på kroppen.

FOTO:  Med topp moderne utstyr kunne forskerne identifisere 30 forskjellige tatoveringer på kvinnens kropp. Foto: Anne Austin
FOTO: Med topp moderne utstyr kunne forskerne identifisere 30 forskjellige tatoveringer på kvinnens kropp. Foto: Anne Austin Vis mer