Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere fant en «frossen Grand Canyon» under isen i Antarktis

Kan fremskynde issmeltingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere har oppdaget en enorm canyon, eller kløft, under isen i den vestlige Antarktis, som de mener kan fremskynde issmeltingen i Antarktis.

Forskerne kaller oppdagelsen en «frossen Grand Canyon», da den er på størrelse med den verdenskjente turistattraksjonen i Arizona i USA.

Kløften er opptil 1,6 kilometer dyp flere steder, og ligger i Vest-Antarktis, et område hvor tynne isbreer bidrar til 10 prosent av det økende vannivået i havet.

PÅ STØRRELSE MED GRAND CANYON: Forskere kaller oppdagelsen en «frossen Grand Canyon» Foto: NASA
PÅ STØRRELSE MED GRAND CANYON: Forskere kaller oppdagelsen en «frossen Grand Canyon» Foto: NASA Vis mer

Forskerne håper nå at oppdagelsen kan hjelpe dem å forstå hvordan konturene av berggrunnen som ligger under det meste av den arktiske isen påvirker hvor raskt isen vil smelte ettersom klimaet forandrer seg, samt hvor den vil smelte først.

Binder innlandsisen til havet Den nyoppdagede kløften ser ut til å binde deler av innlandsisen i Antarktis sammen med havet, tror Rob Bingham, fra University of Aberdeen, som ledet den nye studien. Sammen med sine kollegaer publiserte han studien i tidsskriften Nature på onsdag.

De varme strømmene av vann tiner de flytende istungene som sakker smeltingen av isbreene på den arktiske berggrunnen. Når disse forsvinner smelter isbreene raskere.

- Oppdagelsen passer så godt til signalene om stadig tynnere is, sier Bingham til Scientific American.

FLYR OVER ANTARKTIS: To fly fra NASAs IceBridge-ekpedisjon flyr over Antarktis for å forske på issmeltingen. Foto: Michael Studinger / NASA
FLYR OVER ANTARKTIS: To fly fra NASAs IceBridge-ekpedisjon flyr over Antarktis for å forske på issmeltingen. Foto: Michael Studinger / NASA Vis mer

En britisk studie konkluderte nylig med at tilstrømning av varmt vann påvirker issmeltingen i Vest-Antarktis, og funnet av den enorme kløften setter dette i et nytt lys.

- Ekstremt Bingham mener topografien i og rundt Ferrigno-isbreen ser ut til å være lik konfigurasjoner i berggrunnen i to mye studerte og raskt smeltende isbreer i Vest-Antarktis, Pine Island og Thwaites.

- Pine Island og Thwaites er begge ekstreme. Det er de som opplever mest issmelting, og hvor istapet vil utgjøre størst forskjell på havnivået, sier Binham.

Pine Island mister 46 milliarder metriske tonn med is hver eneste år, og er den raskest smeltende isbreen i Antarktis. Selv om Ferrigno ikke mister like mye is som Pine Island, kan smeltingen likevel være på et mer avansert stadie.

FORSKER PÅ ISSMELTING: IceBridge-ekspedisjonen forsker på issmelting i Antarktis for tredje år på rad. Foto: NASA
FORSKER PÅ ISSMELTING: IceBridge-ekspedisjonen forsker på issmelting i Antarktis for tredje år på rad. Foto: NASA Vis mer

- Den har ikke noen ishylle foran seg. Vi tror det var en ishylle der, og at det har blirr borte på grunn av det varme havet. Den kan ha begynt å smelte før Pine Island og Thwaites, sier Bingham.

Fant noe overraskende Ekspedisjonen er den første som besøker Ferrigno siden begynneslen av 1960-tallet. Bingham utførte studien fra 2009-2010. En assistent brukte ti uker på å kartlegge den skjulte verdenen under isen med en radar.

Denne informasjonen ble supplert av målinger av istykkelsen utført av NASAs IceBridge-projekt. Forskere fra IceBridge-ekpedisjonen begynte sine studier av isforandringene i Antarktis for tredje året på rad forrige uke.

Med to fly med forskjellig utstyr flyr de over Antarktis. Begge flyene vil gjøre undersøkelser frem til november.

ENORM KLØFT: Den store kløften ser ut til å binde deler av innlandsisen i Vest-Antarktis sammen med havet. Foto: NASA Goddard Photo and Video
ENORM KLØFT: Den store kløften ser ut til å binde deler av innlandsisen i Vest-Antarktis sammen med havet. Foto: NASA Goddard Photo and Video Vis mer
UVENTET OPPDAGELSE: Ekspedisjonen som oppdaget den enorme kløften var den første som besøkte isbreen Ferrigno siden begynnelsen av 1960-tallet. Foto: NASA
UVENTET OPPDAGELSE: Ekspedisjonen som oppdaget den enorme kløften var den første som besøkte isbreen Ferrigno siden begynnelsen av 1960-tallet. Foto: NASA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media