Forskere fant en «frossen Grand Canyon» under isen i Antarktis

Kan fremskynde issmeltingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere har oppdaget en enorm canyon, eller kløft, under isen i den vestlige Antarktis, som de mener kan fremskynde issmeltingen i Antarktis.

Forskerne kaller oppdagelsen en «frossen Grand Canyon», da den er på størrelse med den verdenskjente turistattraksjonen i Arizona i USA.

Kløften er opptil 1,6 kilometer dyp flere steder, og ligger i Vest-Antarktis, et område hvor tynne isbreer bidrar til 10 prosent av det økende vannivået i havet.

Forskerne håper nå at oppdagelsen kan hjelpe dem å forstå hvordan konturene av berggrunnen som ligger under det meste av den arktiske isen påvirker hvor raskt isen vil smelte ettersom klimaet forandrer seg, samt hvor den vil smelte først.

Binder innlandsisen til havet Den nyoppdagede kløften ser ut til å binde deler av innlandsisen i Antarktis sammen med havet, tror Rob Bingham, fra University of Aberdeen, som ledet den nye studien. Sammen med sine kollegaer publiserte han studien i tidsskriften Nature på onsdag.

De varme strømmene av vann tiner de flytende istungene som sakker smeltingen av isbreene på den arktiske berggrunnen. Når disse forsvinner smelter isbreene raskere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer