Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkfunn i England:

Forskere fant kokain i reker

- Vi kunne kanskje ventet å gjøre slike funn i urbane områder, men ikke her, sier doktor Leon Barron.

ANALYSERT: Ferskvannsreker og vann fra 15 forskjellige steder i Suffolk-området ble analysert i studien. Foto: King’s College London
ANALYSERT: Ferskvannsreker og vann fra 15 forskjellige steder i Suffolk-området ble analysert i studien. Foto: King’s College London Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang har forskere ved Universitetet i Suffolk og King’s College i London gjort omfattende funn av narkotika og miljøgifter i vannlevende organismer i Storbritannia. Det melder BBC.

En fersk studie publisert i Environment International, viser resultatene av analyser gjort av blant annet ferskvannsreker fra 15 forskjellige steder i Suffolk-området, på østkysten av England.

Kokaintopp

Rester av flere typer narkotika, medisiner og giftstoffer var blant funnene i både vannprøvene og rekene. Desidert høyest opp på lista over registrerte funn, både i vannet og de levende organismene som ble testet, var imidlertid kokain.

«Av 67 forurensende stoffer som kunne identifiseres kvantitativt, var kokain det mest utbredte både i prøver av overflatevann og levende organismer. Men det er ikke mulig å konkludere med tanke på ringvirkninger av dette», heter det i rapporten som Dagbladet har fått tilgang til.

FLORERER: Tenåringer som sniffer kokain i teltene sine, åpenlyst røyking av marihuana og smugling av MDMA i vagina. Roskildefestivalen i Danmark florerer av narkotiske stoffer. Reporter: Sofie Braseth / Video/redigering: Ørjan Ryland Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/kultur/geena-25-gjemte-mdma-i-underlivet-pa-vei-inn-pa-roskildefestiva... Vis mer

Hovedforfatteren bak rapporten, doktor Thomas Miller, sier i en pressemelding at selv om konsentrasjonene av narkotika og andre kjemikalier var små, og skadepotensialet som følge av dem dermed begrenset. Likevel anser han funnene som bekymringsverdige.

SUFFOLK: Prøvene ble tatt fra forskjellige deler av Suffolk-regionen. Kart: King’s College London
SUFFOLK: Prøvene ble tatt fra forskjellige deler av Suffolk-regionen. Kart: King’s College London Vis mer

- En stor utfordring

Også spor av en rekke forbudte sprøytemidler mot insekter, brukt av blant annet landbruket, ble funnet under analysene. Hvor disse stammer fra, har forskerne derimot ikke klart å spore opp.

Doktor Leon Barron ved King’s College er svært overrasket over funnene de gjorde underveis i analysene. I pressemeldingen sier han at han ikke hadde forventet å finne så omfattende spor av narkotika i naturen i Suffolk.

- Vi kunne kanskje ventet å gjøre slike funn i urbane områder som London, men ikke her, i mindre og mer landlige steder. Omfanget av ulovlige insektmidler som har vært forbudt i lang tid i Storbritannia er også en stor utfordring, da vi ikke vet hva kildene til dette er, sier Barron.

Kloakkfunn i Oslo

Også i Norge har man tidligere tatt i bruk vannprøver for å kartlegge narkotika i Oslo. Et forskningsprosjekt gjennomført av Norsk institutt for vannforskning (NIVA) i 2011 viste blant annet en kraftig økning i ecstasy-bruken i perioden omkring russetida.

Blant funnene som ble gjort den gang, var:

• Ti ganger normal ecstasy-bruk i russetida (1.-16. mai).

• Kokain-topper rundt nyttårsaften, 17. mai og i fellesferien.

• Høy bruk av metamfetamin i forhold til andre europeiske storbyer.

- Vi var overrasket over de store sesongvariasjonene. Måleperioden der disse prøvene er tatt treffer russetida ganske godt, og økningen er så stor at den vanskelig kan være tilfeldig, sa Christopher Harman ved NIVA til Dagbladet den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!