Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere fant ny indianerstamme i Amazonas

Gruppa vil fortsatt få leve helt isolert fra omverdenen.

LEVER HELT ISOLERT: Denne hittil ukjente indianerstammen ble funnet og fotografert fra fly i grenseområdet mellom Brasil og Peru. Brasil har en politikk som går ut på at man ikke skal kontakte stammefolk som lever beskyttet i Amazonas. Foto: Peetsa/Arquivo CGIIRC-Funai
LEVER HELT ISOLERT: Denne hittil ukjente indianerstammen ble funnet og fotografert fra fly i grenseområdet mellom Brasil og Peru. Brasil har en politikk som går ut på at man ikke skal kontakte stammefolk som lever beskyttet i Amazonas. Foto: Peetsa/Arquivo CGIIRC-Funai Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): I alt skal det leve 68 forskjellige grupper med indianere i Amazonas. Den siste ble funnet i grenseområdet mellom Brasil og Peru. Talspersoner i den brasilianske regjeringen bekrefter overfor den britiske avisa Daily Mail at omlag 200 personer er identifisert gjennom fotografier fra et fly i dalen Vale do Javari, som er et reservat på størrelse med Portugal.

- Vi er blitt informert av våre samarbeidspartnere i Brasil om denne indianergruppen, som etter all sannsynlighet er en gruppe som har fått navnet Korubo. Det er en ny bosetting i Vale do Javari. Bosettingen er stor og synes å være fast. Det er gode nyheter, som betyr lavt trusselnivå. De har ikke behov for å flykte, men på lang sikt kan det bety konkurranse fra andre grupper i reservatet, sier avdelingsleder Anna Bjørndal i Regnskogfondets Amazonas-avdeling.

Sarah Shenker i organisasjonen Survival International i England sier til Dagbladet at det ikke er endelig bekreftet at disse indianerne tilhører Korubostammen.

- Den kan også tilhøre en annen stamme. Vi har foreløpig fått få detaljer om denne gruppen. Vi har tidligere fått indikasjoner om denne gruppen fra andre indianerstammer i området, men dette er første gang gruppen er blitt bekreftet, også av brasilianske myndigheter, sier Sarah Shenker.

Ukontaktede grupper Hvert eneste år er ser man ukontaktede indianergrupper ved elvene i Vale do Javari. Men flyfoto av så store bosettinger er sjelden.

- Det er fantastisk at man kan identifisere så mange som 200 personer i det nye fotomaterialet, sier Anna Bjørndal.

Indianerstammen ble først oppdaget på et satellitbilde. Brasils statlige indianerfond gjennomførte en fotoreise med fly i dette området i april i år. Det ble tatt et stort antall fotografier. Ved å forstørre bildene ble det denne uka oppdaget mennesker og avlange stråhytter i et avgrenset område. Talsmenn for National Indian Foundation bekrefter nå at bildene viser en indianerstamme som aldri er blitt kontaktet.

Brasil har en politikk som går ut på at man ikke skal kontakte stammefolk som lever beskyttet i Amazonas. Istedet skal de beskyttes for omverdenen slik at de kan få fortsette å leve på samme måte som de alltid har gjort. De lokale myndighetene i Amazonas har kartlagt 68 isolerte stammer. 14 av disse er aldri blitt kontaktet av myndighetene.

2000 mennesker Koordinator for den brasilianske regjeringens indianerfond i Vale do Javari, Fabricio Amorim, sier at arbeidet med å identifisere og beskytte disse indianerstammene krever mange års systematisk arbeid. I tillegg til de 14 kjente stammene, som ikke er blitt kontaktet, er det funnet satelittbilder som indikerer at det kan leve ytterligere åtte stammer som ennå ikke er endelig bekreftet ved fotografier. Fabricio Amorim sier at omlag 2000 mennesker lever i de kjente stammene i Amazonas-jungelen.

Den helt spesielle indianerkulturen blir truet av oljeselskaper, illegal fisking, jakt, søk etter verdifulle mineraler, avskoging og narkotrafikk i grenseområdene mellom Brasil, Peru og Bolivia.

«Nakne brødre» I en liten landsby i Madre de Dios holder indianere vakt ved elven som fører inn i mascho piro-indianernes land. Kontrollposten er effektiv. Landsbyindianerne har klart å stanse alle inntrengerne til territoriet for sine «nakne brødre», som de kaller de ukontaktede gruppene.

Kontrollposten er etablert med støtte fra det norske Regnskogfondet. De små samfunnene til de ukontaktede indianerstammene er ekstremt sårbare for all type kontakt. De er ikke motstandsdyktige mot sykdommer som er ufarlige for oss. At halvparten dør etter kontakt, er ikke uvanlig. Selv små inngrep i skogen kan ha dramatiske følger for deres mulighet til å skaffe seg mat.