NYOPPDAGET: For første gang har jordmauren Lasius citrins blitt funnet nord for Tyskland. Foto: Arnstein Staverløkk / NINA
NYOPPDAGET: For første gang har jordmauren Lasius citrins blitt funnet nord for Tyskland. Foto: Arnstein Staverløkk / NINAVis mer

Forskere fant ny maurart i Norge

Har aldri vært observert i Norden tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang jordmauren Lasius citrinus har blitt funnet nord for Tyskland, men i forrige uke fant forskere den underjordiske mauren i en prøve som ble tatt i Kongsberg i mai.

- Vi holdt på å klargjøre noen insektprøver til DNA-analyse og skulle bare sjekke et par prøver ekstra i tilfelle det var noe mer som burde vært analysert, sier insektforsker Frode Ødegaard i NINA.

Han mener det er en maur som er hører naturlig hjemme i Norge, og grunnen til at den ikke er oppdaget tidligere kan skyldes maurens mystiske levevis.

- Overalt i sitt utbredelsesområde er dette en sjelden art vi ikke vet så mye om, annet enn at den lever skjult under jorden. Kongsberg-området kan faktisk ha livsvilkår for slike arter. Her finner vi de høyeste sommertemperaturene i landet. Samtidig er det snødekke om vinteren som beskytter mot den strengeste kulda, sier Ødegaard.

(NTB)