Forskere fant ubåt i Byfjorden i Bergen

Forskere søkte tirsdag etter vraket av ubåten Nautilus i Byfjorden i Bergen og fant det på 340 meters dyp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tirsdag formiddag ankom forskningsskipet G.O Sars etter en lengre ekspedisjon i Norskehavet ved Svalbard. Om bord var undervannsroboten Ægir 6000 som kan dykke med kamera ned til 6.000 meter, skriver Bergens Tidende.

– Ubåtvraket som ligger ved Helleneset, er et godt testmål og representerer et spennende stykke forskningshistorie, sier prosjektleder Rolf Birger Pedersen fra Universitetet i Bergen.

Nautilus ble bygget i 1917 av den amerikanske marinen. I 1931 ønsket den australske eventyreren Sir Hubert Wilkins å bruke den til å nå Nordpolen. Harald Sverdrup fra Geofysisk institutt i Bergen var med som vitenskapelig leder.

– Det var et vanvittig prosjekt, i den forstand at de skulle reise i en blikkboks til Nordpolen, sier Harald Dag Jølle fra Norsk Polarinstitutt.

Da ubåten kom tilbake til ­Bergen, omtalte norsk presse toktet som totalt mislykket. Ifølge Pedersen ble ubåten senket i Byfjorden fordi det var dyrt å sende den tilbake til USA.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer