Forskere fant viktig kreftgen

LONDON/OSLO (Dagbladet): Forskere har identifisert et gen som beskytter mot kreftframkallende gifter. Funnet kan være begynnelsen til en pille som kan beskytte mot sykdommen. Genet beskytter mot kreftframkallende stoffer, særlig mot tjærestoffer i tobakk, sier professor Aage Haugen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Professor Roland Wolf har ledet forskerteamet som har identifisert genet ved hjelp av dyreforsøk. Genet har fått navnet Glutatione Transferase P. Forskerteamet, som holder til i Dundee i Skottland, opplyser at dette genet også finnes i mennesker, og de mener genet spiller en stor rolle når et menneske utvikler lungekreft. Dette er en av kreftformene forskerne mener kommer fra stoffer i tobakken.

Professor Aage Haugen ved Statens arbeidsmiljøinstitutt betegner funnene som svært spennende.

- Nå er det bevist hvor sentralt dette genet er for utviklingen av, og beskyttelse mot, lungekreft. Oppdagelsen beviser at arvelige forhold spiller en betydelig rolle, sier Haugen.

Han samarbeider med professor Wolf i et EU-prosjekt der ulike risikogener studeres.

- Min forskergruppe viste i fjor at personer med det samme genet hadde større skade på lungene enn andre, denne oppdagelsen er et skritt videre, sier Haugen.

Kreft-pille

Forskerne i Skottland hevder, ifølge britiske medier, at arbeidet allerede er i gang for å lage en pille som kan påvirke kroppens evne til å bekjempe kreft. En slik pille kan være en realitet i løpet av fem til ti år.

Forskere har lenge hatt mistanke om at enkelte mennesker har større motstandskraft mot kreft enn andre. Det nyoppdagede genet kan forklare hvorfor enkelte kan leve svært lenge til tross for at de røyker 40 sigaretter om dagen.

Professor Roland Wolf, som har ledet forskerteamet i Skottland, karakteriserer genfunnet som svært viktig.

- Dette åpner nye dører for behandling. Når man vet at man kan påvirke et enkelt gen, slik at kroppen beskyttes mot visse former for kreft, så er det et stort framskritt. Det er nemlig langt enklere å manipulere ett gen enn mange, sier professor Roland Wolf til britiske medier.

Forsøk på mus

Funnene ble gjort ved at forskerne isolerte gen i mus. De fjernet dette spesielle genet, og eksponerte så musene for tjærestoffer i tobakken. Musene som ikke hadde genet, utviklet raskt kreft.

- Musene hadde mistet beskyttelsen mot kreft da vi fjernet dette genet, sier Wolf til avisa The Mail.

Også krefteksperter i Storbritannia karakteriserer funnet som svært viktig.

Men de sier også at kreft er en svært sammensatt sykdom, og at verden stadig vil oppleve nye og forbedrede behandlingsformer.

- Det er for tidlig å si at dette er et definitivt gjennombrudd, sier Paul Nurse, direktør for et institutt som forsker på kreft og behandlingsformer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer