Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere fortviler over sjokkfunn:
- Skremmende

«Tiden er i ferd med å renne ut, og det må handles nå», advarer forskere, etter skremmende nye funn i verdens største korallrev.

KAN DØ UT: Great Barrier Reef, verdens største korallrev, strekker seg over et område som er 2300 kilometer langt. Revet, som er oppført på FNs verdensarvliste, er i likhet med en lang rekke korallrev på den sørlige halvkule sterkt truet. Bildene viser ødeleggelsene etter en blekingshendelse i Amerikansk Samoa i 2015. Foto: The Ocean Agency
KAN DØ UT: Great Barrier Reef, verdens største korallrev, strekker seg over et område som er 2300 kilometer langt. Revet, som er oppført på FNs verdensarvliste, er i likhet med en lang rekke korallrev på den sørlige halvkule sterkt truet. Bildene viser ødeleggelsene etter en blekingshendelse i Amerikansk Samoa i 2015. Foto: The Ocean Agency Vis mer

For tre år siden ble det slått full alarm: Naturperla og verdensarvområdet Great Barrier Reef i Australia står i fare for å dø ut. Kanskje for godt. Nær én fjerdedel av korallene i det enorme revet hadde allerede dødd ut, og mange forskere mente det kunne være for seint å redde resten.

Allerede ett år seinere kom imidlertid det mange oppfattet som en gladmelding, da UNESCO utelot verdens største korallrev fra FN-organisasjonens liste over truede verdensarvsteder. Australias regjering omtalte det som en stor seier, samtidig som at flere forskere kritiserte avgjørelsen og pekte på at korallrevet sakte, men sikkert, dør ut.

Nå kommer en ny katastrofal melding. Denne gang fra ingen ringere enn The Great Barrier Marine Park Authority, det statelige organet som forvalter det enormt viktige korallrevet.

- Må handles nå

Den klare meldingen i rapporten, som blir utgitt hvert femte år, er at langtidsprognosene for verdens største korallrev nå er «veldig dårlige».

Det er første gang de bruker så sterke ord i rapporten.

Den største trusselen er utvilsomt klimaendringer, slås det fast i rapporten. Deretter følger utvikling av kystnære områder, avrenninger fra land og direkte forstyrrelser fra mennesker - som ved ulovlig fiske.

Bilder tatt av The Ocean Agency viste de omfattende ødeleggelsene i korallrevene. Bildene viser situasjonen i mars 2016, da korallene var mer eller mindre fullstendig bleket, og hvordan livet i revet hadde dødd ut to måneder seinere:

DRAMATISK: Bildene viser situasjonen i mars 2016, da korallene var mer eller mindre fullstendig bleket, og hvordan livet i revet hadde dødd ut to måneder seinere. Foto: The Ocean Agency

- Uten nye lokale, nasjonale og internasjonale tiltak for å møte de største truslene, så vil de overordnede utsiktene for Great Barrier Reefs økosystem forbli veldig dårlige, heter det i rapporten - som også kommer med en krystallklar advarsel:

- Tiden er i ferd med å renne ut, og det må handles nå, dersom revet skal kunne reddes på lang sikt.

The Great Barrier Reef strekker seg 2300 kilometer langs Australias østkyst, og er hjemmet til over 1500 fiskearter, mer enn 360 korallarter og 4000 bløtdyrarter.

- Skremmende

Great Barrier Reef er også langt fra det eneste korallrevet på den sørlige halvkule som er truet. Dersom korallrevenes død fortsetter i massiv skala, vil samtidig livsgrunnlaget for millioner av mennesker forsvinne.

- Dette er en skremmende tid for havforskere. Fra et vitenskapelig ståsted, så bedriver menneskeheten det største ukontrollerte eksperimentet i verdenshistorien, og det eksperimenteres med vårt eneste hjem - selve planeten. Ved å fortsette å øke utslippene av Co₂, har vi villig styrt oss selv inn i ukjente farvann.

Det skriver de anerkjente oseanografene og klimaforskerne Emma Johnston og Katrin Meissner i en kronikk i The Sydney Morning Herald.

DRAMATISK: Bildene viser situasjonen i mars 2016, da korallene var mer eller mindre fullstendig bleket, og hvordan livet i revet hadde dødd ut to måneder seinere. Foto: The Ocean Agency

Også tidligere i sommer gikk korallrev-tilsynet i Australia ut og krevde strakstiltak mot klimaendringer, for å redde det verdenskjente korallrevet.

Great Barrier Reef Marine Park Authority sa i juli at det er et presserende behov for reduksjon av klimagassutslipp, og etterlyste så raske og sterke tiltak som mulig – både nasjonalt og internasjonalt – for å beskytte revets framtid.

- Ytterligere tap av koraller er unngåelig og kan minimeres ved å begrense global temperaturøkning i størst mulig grad, heter det i rapporten fra tilsynet.

PIMPSTEIN: Denne øya er like stor som 20.000 fotballbaner og består av flytende pimpstein. Video: CNN. Reporter: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Krass kritikk

I likhet med svært mange andre tropiske korallrev, har Great Barrier Reef fått store skader som følge av den globale oppvarmingen. Enkelt forklart fører høyere vanntemperaturer til at korallene mister farge, gjennom en prosess som kalles korallbleking, og risikerer å dø.

Advarslene kom samtidig som Australias regjering har måttet tåle krass kritikk for at landets utslipp av klimagasser har steget.

Klimagassutslippene har nemlig steget jevnt de siste fire åra under den nylig gjenvalgte statsministeren Scott Morrison, som støtter landets store kullindustri, ifølge NTB.

- Denne rapporten peker på klimaendringer som den største trusselen mot korallrevet, sier miljøminister Sussan Ley om den ferske rapporten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge NTB har den australske regjeringen heller ikke opprettholdt målene om utslippsreduksjon fastsatt i Parisavtalen. Eksperter betviler at Australia vil klare å redusere utslippene med minst 26 prosent under 2005-nivå innen 2030.

- Vi gjennomfører de tiltak som vi er forpliktet til som følge av Parisavtalen, sier imidlertid Ley.

MASSEDØD AV KORALLER: Klimaendringer har ført til massedød av koraller. Nå setter Australia av tre milliarder kroner til arbeidet med å bevare Great Barrier Reef. Video: NTB Scanpix Vis mer

El Niño-trussel

Allerede i 2006 ble det varslet en dyster framtid for Great Barrier Reef. Men det var først i høsten 2015 at forskerne trykket på den store røde knappen, da det ble klart at ekstreme vanntemperaturer kunne komme til å bleke store deler av korallrevet. Gjennom den påfølgende vinteren forverret situasjonen seg raskt, og våren 2016 konkluderte flere forskere med at det allerede kunne være for seint å redde store deler av revet.

Det har blitt registrert tilfeller av omfattende korallbleking i Great Barrier Reef to ganger tidligere. Først i 1998, og så igjen i 2002. Begge gangene i forbindelse med El Niño. Før det hadde 400 år passert uten et eneste tilfelle av massiv korallbleking i revet, ifølge forskere som har studert korallkjerner.

El Niñoen som herjet på den sørlige halvkule i 1998 førte til det som lenge har vært beskrevet som det verste tilfellet av global korallbleking. 2016 og 2017 knuste den gamle rekorden med klar margin, og den omfattende koralldøden i Great Barrier Reef de to åra er utvilsomt den verste i historien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!