Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere fôrer fanger med feit fisk

Innsatte i Bergen fengsel fôres med feit fisk i et forskningsprosjekt som skal finne ut om impulskontrollen skjerpes av å spise sjømat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innsatte i Bergen fengsel fôres med feit fisk i et forskningsprosjekt som skal finne ut om impulskontrollen skjerpes av å spise sjømat.

Fangene har lite omega 3 fettsyrer i blodet, viser en undersøkelse av 55 fanger som er med i prosjektet. Nå får halvparten av dem feit fisk til middag, mens den andre halvparten spiser det samme som før.

- Det lave omega 3-nivået har trolig innvirkning på impulskontrollen til fangene, sier forsker og ernæringsfysiolog Lisbeth Dahl ved Nasjonalt institutt for ernærings og sjømatforskning (NIFES) til Bergens Tidende.

Hun viser til flere studier som forteller at omega 3 påvirker evnen til å resonnere og å ta beslutninger.

En engelsk studie av barn som lå etter jevnaldrende i leseferdigheter, tok igjen de andre etter å ha spist trankapsler i tre måneder, samtidig som hyperaktivitet ble redusert.

Nå tar forskerne i Bergen steget fra tran til fisk, fordi fisk inneholder flere næringsstoffer enn omega 3.

- Det er viktig med protein, D-vitamin og B-vitamin. Det å ha en dårlig ernæringsstatus er i de fleste tilfeller ugunstig, sier Dahl.

(NTB)

PRO-SOSIAL FISK?: «Et mangelfullt kosthold kan bidra til impulsiv og antisosial atferd. Få studier er gjort på dette feltet, men ett av dem som er gjort, viser at antisosial atferd ble betraktelig redusert etter at vitaminer, mineraler og fettsyrer ble tilført i kosten», skriver Nasjonalt institutt for ernærings og sjømatforskning på sine sider. Foto: FRA FORSKERE PÅ HAVFORSKNINGSINSTITUTTET, NIFES og AKVAFORSK.
PRO-SOSIAL FISK?: «Et mangelfullt kosthold kan bidra til impulsiv og antisosial atferd. Få studier er gjort på dette feltet, men ett av dem som er gjort, viser at antisosial atferd ble betraktelig redusert etter at vitaminer, mineraler og fettsyrer ble tilført i kosten», skriver Nasjonalt institutt for ernærings og sjømatforskning på sine sider. Foto: FRA FORSKERE PÅ HAVFORSKNINGSINSTITUTTET, NIFES og AKVAFORSK. Vis mer