Forskere friskmelder snus

Snus øker ikke risikoen for bukspyttkjertelkreft, slik norske helsemyndigheter hevder.

KREFTFARLIG: Selv om snus inneholder rundt 30 kreftfremkallende stoffer, diskuterer forskerne fremdeles hvorvidt snusbruk øker risikoen for kreft. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
KREFTFARLIG: Selv om snus inneholder rundt 30 kreftfremkallende stoffer, diskuterer forskerne fremdeles hvorvidt snusbruk øker risikoen for kreft. Foto: Hans A. Vedlog/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreftforskere har gått gjennom alle publiserte studier omkring kreft i bukspyttkjertel (pancreas) og tobakksbruk.

Den oppsiktsvekkende artikkelen er nylig publisert i anerkjente Annals of Oncology.
 
Artikkelen konkluderer med at det likevel ikke er holdepunkter for å hevde at snusbruk fører til økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen, som tidligere antatt.

Advarer mot snus Både Helsedirektoratet og Kreftforeningen opplyser på sine hjemmesider om at snus øker risikoen for bukspyttkjertelkreft.

Den ferske forskningsanalysen kan blåse nytt liv i den årelange debatten om skadepotensialet ved snus.

Det har lenge blitt diskutert om man bør gjeninnføre kreftadvarsel på snusboksene. 

I april 2007 skrev Dagbladet at forskere på New Zealand har sammenliknet helserisikoen ved snusing og røyking. Forskerne konkluderte med at sigarettrøyk innebærer langt større risiko for både kreft og hjerte- og karsykdommer enn snus.

Tidligere avdelingsleder Aage Andersen i Kreftregisteret er skeptisk til påstanden om at snus ikke øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen.

- Samme egenskaper - Snus inneholder de samme kreftfremkallende egenskaper som røyk. WHO (Verdens Helseorganisasjon) har tidligere sagt at det er en sammenheng , men de har ikke sagt hvor sterk denne sammenhengen er, sier Aage Andersen.

Han mener det blir en merkelig debatt om hva som er farligst av røyk og snus.

- Det er ingen tvil om at lungekreft er mer utbredt enn kreft i munnhulen og bukspyttkjertelkreft. Likevel mener jeg det er feil å framheve snus som en erstatning for røyk. Snus og røyk inneholder de samme egenskaper, sier Andersen som tidligere var leder for avdelingen for miljø og kreft i Kreftregisteret.

Kutter ikke advarsel Kreftforeningen kommer ikke til å slutte med å advare mot snus.

- Denne studien virker interessant, men vi føler det er behov for flere studier. Derfor kommer vi til å opprettholde vår advarsel mot snus, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen.

Han påpeker at deler av studien omhandler annen type snus enn den vi har her i Norden.

- Kreftforeningen følger anbefalingene til Verdens helseorganisasjon som sier at nordisk snus er kreftfremkallende, sier Opdalshei.