KREFTFARLIG: Selv om snus inneholder rundt 30 kreftfremkallende stoffer, diskuterer forskerne fremdeles hvorvidt snusbruk øker risikoen for kreft. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
KREFTFARLIG: Selv om snus inneholder rundt 30 kreftfremkallende stoffer, diskuterer forskerne fremdeles hvorvidt snusbruk øker risikoen for kreft. Foto: Hans A. Vedlog/DagbladetVis mer

Forskere friskmelder snus

Snus øker ikke risikoen for bukspyttkjertelkreft, slik norske helsemyndigheter hevder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreftforskere har gått gjennom alle publiserte studier omkring kreft i bukspyttkjertel (pancreas) og tobakksbruk.

Den oppsiktsvekkende artikkelen er nylig publisert i anerkjente Annals of Oncology.
 
Artikkelen konkluderer med at det likevel ikke er holdepunkter for å hevde at snusbruk fører til økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen, som tidligere antatt.

Advarer mot snus Både Helsedirektoratet og Kreftforeningen opplyser på sine hjemmesider om at snus øker risikoen for bukspyttkjertelkreft.

Den ferske forskningsanalysen kan blåse nytt liv i den årelange debatten om skadepotensialet ved snus.

Det har lenge blitt diskutert om man bør gjeninnføre kreftadvarsel på snusboksene. 

I april 2007 skrev Dagbladet at forskere på New Zealand har sammenliknet helserisikoen ved snusing og røyking. Forskerne konkluderte med at sigarettrøyk innebærer langt større risiko for både kreft og hjerte- og karsykdommer enn snus.

Tidligere avdelingsleder Aage Andersen i Kreftregisteret er skeptisk til påstanden om at snus ikke øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen.

- Samme egenskaper - Snus inneholder de samme kreftfremkallende egenskaper som røyk. WHO (Verdens Helseorganisasjon) har tidligere sagt at det er en sammenheng , men de har ikke sagt hvor sterk denne sammenhengen er, sier Aage Andersen.

Han mener det blir en merkelig debatt om hva som er farligst av røyk og snus.

- Det er ingen tvil om at lungekreft er mer utbredt enn kreft i munnhulen og bukspyttkjertelkreft. Likevel mener jeg det er feil å framheve snus som en erstatning for røyk. Snus og røyk inneholder de samme egenskaper, sier Andersen som tidligere var leder for avdelingen for miljø og kreft i Kreftregisteret.

Kutter ikke advarsel Kreftforeningen kommer ikke til å slutte med å advare mot snus.

- Denne studien virker interessant, men vi føler det er behov for flere studier. Derfor kommer vi til å opprettholde vår advarsel mot snus, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen.

Han påpeker at deler av studien omhandler annen type snus enn den vi har her i Norden.

- Kreftforeningen følger anbefalingene til Verdens helseorganisasjon som sier at nordisk snus er kreftfremkallende, sier Opdalshei.