Forskere friskmelder snus

Snus øker ikke risikoen for bukspyttkjertelkreft, slik norske helsemyndigheter hevder.

KREFTFARLIG: Selv om snus inneholder rundt 30 kreftfremkallende stoffer, diskuterer forskerne fremdeles hvorvidt snusbruk øker risikoen for kreft. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
KREFTFARLIG: Selv om snus inneholder rundt 30 kreftfremkallende stoffer, diskuterer forskerne fremdeles hvorvidt snusbruk øker risikoen for kreft. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kreftforskere har gått gjennom alle publiserte studier omkring kreft i bukspyttkjertel (pancreas) og tobakksbruk.

Den oppsiktsvekkende artikkelen er nylig publisert i anerkjente Annals of Oncology. Artikkelen konkluderer med at det likevel ikke er holdepunkter for å hevde at snusbruk fører til økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen, som tidligere antatt.

Advarer mot snus Både Helsedirektoratet og Kreftforeningen opplyser på sine hjemmesider om at snus øker risikoen for bukspyttkjertelkreft.

Den ferske forskningsanalysen kan blåse nytt liv i den årelange debatten om skadepotensialet ved snus.

Det har lenge blitt diskutert om man bør gjeninnføre kreftadvarsel på snusboksene. 

I april 2007 skrev Dagbladet at forskere på New Zealand har sammenliknet helserisikoen ved snusing og røyking. Forskerne konkluderte med at sigarettrøyk innebærer langt større risiko for både kreft og hjerte- og karsykdommer enn snus.

Tidligere avdelingsleder Aage Andersen i Kreftregisteret er skeptisk til påstanden om at snus ikke øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.