KONTRASTER: I november 2011 var det grønt gress og 6 plussgrader for hundene i Frognerparken. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KONTRASTER: I november 2011 var det grønt gress og 6 plussgrader for hundene i Frognerparken. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Forskere frykter at vinteren tar knekken på gresset

Langvarig barfrost, isdekke og ekstra dyp tele kan føre til isbrann og svikt i gressavlingene til sommeren, advarer forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdene er verst i deler av Nordland, men også Trøndelag og Nord-Vestlandet er hardt rammet, skriver Nationen.

- Det er litt tidlig å trekke en konklusjon, men barfrost siden slutten av november og tele ned mot 60-70 centimeter bekymrer, sier Ievina Sturite ved Bioforsk Nord Tjøtta til bioforsk.no.

Forskerkollega Vibeke Lind råder alle til å følge med på værendringene. I områder med stor risiko for overvintringsskader kan det settes i verk tiltak alt nå, oppfordrer hun.

- Den enkelte må naturligvis vurdere utvikling og egen situasjon. Men der de allerede nå frykter isbrann og reduserte avlinger, kan det være lurt å tenke langsiktig fôrplanlegging, sier Lind.

Hun oppfordrer bøndene til å spare på fôret.

- Mange fôrer langt over dyras vedlikeholdsbehov, noe som i utgangspunktet er bortkastet fôr. De andre tiltakene er innkjøp av grovfôr, fôre med større mengder kraftfôr, og en siste utvei er å redusere buskapen, sier Lind.

(NTB)