FRYKTER FOR BESTANDEN: Forskere skal for første gang siden 2004 gjennomføre en stor isbjørntelling. De frykter for bestanden.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FRYKTER FOR BESTANDEN: Forskere skal for første gang siden 2004 gjennomføre en stor isbjørntelling. De frykter for bestanden. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Forskere frykter for isbjørnbestanden i Barentshavet

Den første store isbjørntellingen på over ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første store isbjørntellingen i Barentshavet siden 2004 er i gang. Forskere er bekymret for bestanden.

 Forskerne tilknyttet Norsk Polarinstitutt startet sist fredag med å telle isbjørnbestanden i den norske delen av Arktis. Prosjektet er ventet å ta fire uker, skriver Svalbardposten.

De siste elleve årene har havisen trukket seg betydelig tilbake, noe som blant annet påvirker bjørnenes tilgang på mat.

- Jeg er bekymret for at når isen forsvinner rundt yngleområdene på Kong Karls Land, så blir det færre hi. Produksjonen går ned. Konsekvensen er at bestanden i beste fall er stabil, og i verste fall i nedgang, sier isbjørnforsker Thor Severin Larsen, som ikke er direkte involvert i tellingen, til avisen.

Regjeringen satte i fjor av 10 millioner kroner til en ny telling i samarbeid med russerne, men i juli ble det klart at Norsk Polarinstitutt ikke fikk tillatelse til å telle isbjørn på russiske side i Barentshavet. Dette vil gjøre det vanskeligere å sammenligne de nye tallene med data fra 2004.

Fangststatistikken viser at det ble tatt 30.294 bjørner på Svalbard i perioden fra 1871 til den ble totalfredet i 1973, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette utgjorde et solid innhogg i bestanden.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram