Global oppvarming:

Forskere frykter katastrofal massedød i regnskogen: – Det er faen så skummelt

Massedød av planter og dyr på en nær ufattelig skala kan bli konsekvensen av klimaendringene, dersom verdenssamfunnet ikke umiddelbart tar grep, ifølge forskningsrapport.

ØKER: Havøkning som følge av global oppvarming vil kunne ødelegge opp mot 95 prosent av yngleområdene til tigrene som lever i Sundarban. Satellittfoto: Nasa
ØKER: Havøkning som følge av global oppvarming vil kunne ødelegge opp mot 95 prosent av yngleområdene til tigrene som lever i Sundarban. Satellittfoto: Nasa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Noen av verdens største og viktigste skoger kan stå overfor massedød av både planter og dyr innen utgangen av dette århundret, dersom verdenssamfunnet ikke umiddelbart tar grep, varsler en fersk rapport utarbeidet på oppdrag for Verdens naturfond (WWF).

– Globalt biomangfold vil lide forferdelig det neste århundret hvis ikke vi gjør alt vi kan. Vi må holde økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen på et absolutt minimum, skriver WWF i en pressemelding.

Pattedyr, amfibier, reptiler og fugler kan forsvinne i et katastrofalt omfang i Amazonas og andre områder med et stort biologisk mangfold i Afrika, Asia, Nord-Amerika og Australia, dersom globale temperaturer øker med mer enn 2 grader.

Forskerne bak studien har tatt utgangspunkt i de nåværende beste klimaprojeksjonene, og slått det sammen med det forskere i dag vet om sårbarheten for nær 80 000 arter på flere utvalgte steder.

Forskerne undersøkte utfallet av tre ulike scenarioer:

  • Hva som vil skje dersom temperaturen stiger med to grader – det samme taket som verdens nasjoner ble enige om i Parisavtalen i 2015.
  • Hva som vil skje dersom temperaturen stiger med 3,2 grader – som er temperaturøkningen verden ligger an til å se med nasjonenes nåværende tiltak.
  • Hva som vil skje dersom temperaturen stiger med 4,5 grader – som er det antatte utfallet dersom utviklingen i utslipp fortsetter som i dag.

Dersom verdens nasjoner ikke lykkes med å sette mer ambisiøse krav og mål enn i dag, så tyder klimamodellene på at vi ender med en temperaturøkning på 3,2 grader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer