Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Global oppvarming:

Forskere frykter katastrofal massedød i regnskogen: – Det er faen så skummelt

Massedød av planter og dyr på en nær ufattelig skala kan bli konsekvensen av klimaendringene, dersom verdenssamfunnet ikke umiddelbart tar grep, ifølge forskningsrapport.

ØKER: Havøkning som følge av global oppvarming vil kunne ødelegge opp mot 95 prosent av yngleområdene til tigrene som lever i Sundarban. Satellittfoto: Nasa
ØKER: Havøkning som følge av global oppvarming vil kunne ødelegge opp mot 95 prosent av yngleområdene til tigrene som lever i Sundarban. Satellittfoto: Nasa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noen av verdens største og viktigste skoger kan stå overfor massedød av både planter og dyr innen utgangen av dette århundret, dersom verdenssamfunnet ikke umiddelbart tar grep, varsler en fersk rapport utarbeidet på oppdrag for Verdens naturfond (WWF).

– Globalt biomangfold vil lide forferdelig det neste århundret hvis ikke vi gjør alt vi kan. Vi må holde økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen på et absolutt minimum, skriver WWF i en pressemelding.

Pattedyr, amfibier, reptiler og fugler kan forsvinne i et katastrofalt omfang i Amazonas og andre områder med et stort biologisk mangfold i Afrika, Asia, Nord-Amerika og Australia, dersom globale temperaturer øker med mer enn 2 grader.

Forskerne bak studien har tatt utgangspunkt i de nåværende beste klimaprojeksjonene, og slått det sammen med det forskere i dag vet om sårbarheten for nær 80 000 arter på flere utvalgte steder.

MASSEDØD: Bildet viser en fisker som padler gjennom død fisk på den brasilianske Manaquirielva i Amazonas i 2009. Foto: Paulo Whitaker / Reuters / NTB Scanpix
MASSEDØD: Bildet viser en fisker som padler gjennom død fisk på den brasilianske Manaquirielva i Amazonas i 2009. Foto: Paulo Whitaker / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Forskerne undersøkte utfallet av tre ulike scenarioer:

  • Hva som vil skje dersom temperaturen stiger med to grader – det samme taket som verdens nasjoner ble enige om i Parisavtalen i 2015.
  • Hva som vil skje dersom temperaturen stiger med 3,2 grader – som er temperaturøkningen verden ligger an til å se med nasjonenes nåværende tiltak.
  • Hva som vil skje dersom temperaturen stiger med 4,5 grader – som er det antatte utfallet dersom utviklingen i utslipp fortsetter som i dag.
DREVET PÅ FLUKT: I 2014 fikk lokalbefolkningen ved elva Envira i Brasil, på grensa til Peru, seg en overraskelse da fem personer fra en til nå isolert Amazonas-stamme kom ut av regnskogen. Video. Funai / YouTube Vis mer Vis mer Vis mer

Dersom verdens nasjoner ikke lykkes med å sette mer ambisiøse krav og mål enn i dag, så tyder klimamodellene på at vi ender med en temperaturøkning på 3,2 grader.

I så fall ligger noen av verdens viktigste skoger an til å oppleve katastrofale ødeleggelser. For forskerne bak rapporten mener at mer enn 60 prosent av planteartene og nær halvparten av alt dyrelivet i Amazonas vil kunne dø ut ved en slik endring.

Undersøkelsen tar for seg 35 såkalte prioritetssoner, som er hjemsted for noen verdens mest uvanlige arter, inkludert ikoniske, utryddingstruede planter og dyr.

Ingen av de 35 områdene, som er blant verdens mest dyrerike, slipper unna ekstreme tap av dyr- og planteliv, ifølge undersøkelsen.

Områdene omfatter blant annet Sør-Chile, østlige Himalaya, Fynbos-regionen i Sør-Afrika, Borneo, Sumatra, Namibiørkenen, Vest-Afrika, Sørvest-Australia og Afrikas østkyst.

KLIMAENDRING?: National Geographic publiserte en video som viste en isbjørn som slet med sult på grunn av klimaendringer. Nå sår eksperter tvil om klimaendringer faktisk førte til isbjørnens sult. Video: National Geographic. Vis mer

– I løpet av våre barns levetid, vil steder som Amazonas og Galápagosøyene kunne bli helt ugjenkjennelige, med halvparten av artene som lever der i dag utryddet som følge av menneskeskapte klimaendringer, sier miljøpolitisk leder Ingrid Lomelde i WWF Verdens naturfond.

Blant artene som står i fare er:

* Afrikanske elefanter: De trenger mellom 150 og 300 liter vann hver dag og kan bli hardt rammet når vanntilgangen blir vanskeligere.

* Tigre i Sundarban: 96 prosent av yngleområdene til tigrene som lever i Sundarban nasjonalpark i India, kan bli oversvømt som følge av stigende havnivå.

* Skilpadder: Økte temperaturer kan også ramme kjønnsfordelingen blant skilpadder; det vil trolig bli født færre mannlige skilpadder enn kvinnelige.

LEVER FARLIG: 96 prosent av yngleområdene til tigrene som lever i mangroveskogen i Sundarban nasjonalpark i India, kan bli oversvømt som følge av stigende havnivå. Foto: Joydip Kundu / AP / NTB Scanpix
LEVER FARLIG: 96 prosent av yngleområdene til tigrene som lever i mangroveskogen i Sundarban nasjonalpark i India, kan bli oversvømt som følge av stigende havnivå. Foto: Joydip Kundu / AP / NTB Scanpix Vis mer

– Ufattelig alvorlighetsgrad

Funnene er skremmende lesning for alle med et hjerte for jordklodens velbefinnende.

– For Amazonas og Guyanaregionen er WWF-rapporten faen så skummelt. Tap av halvparten, eller mer, av regionens fantastiske planteliv ville være et biologisk slag av nær ufattelig alvorlighetsgrad, sier William Laurance, klimaforsker ved James Cook University, til The Guardian.

Arbeidet med klimastudien er ledet av professor Rachel Warren fra The Tyndall Centre for Climate Change research ved University of East Anglia i Storbritannia.

– Vi har studert 80 000 arter av planter, pattedyr, fugler, reptiler og amfibier, og har funnet at 50 prosent av artene kan komme til å forsvinne fra disse områdene dersom det ikke blir gjennomført klimatiltak. Hvis den globale oppvarmingen derimot blir begrenset til to grader sammenliknet med førindustrielle nivåer, kan dette tapet reduseres til 25 prosent. Vi så ikke på effektene av å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, men vi kan anta at det ville ha beskyttet dyrelivet enda mer, sier Rachel Warren i en pressemelding fra WWF.

– Dramatisk

Målet med Parisavtalen er å holde oppvarmingen under 2 grader, men aller helst begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. Det forskerne viser er at selv ved en oppvarming på 2 grader, står verden overfor dramatiske endringer – og potensielt store ødeleggelser.

Optimist: Klimaforsker Bjørn H. Samset ved Cicero Senter for klimaforskning. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Optimist: Klimaforsker Bjørn H. Samset ved Cicero Senter for klimaforskning. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

– Selv i et 2-graders scenario så er endringene markante. Det vil innebære et stort press på mange dyr verden om, sier klimaforsker Bjørn Hallvard Samset, ved Cicero Senter for klimaforskning, til Dagbladet.

Han omtaler den nye forskningsrapporten som et «metodisk tungt studium». Han understreker at rapporten ikke snakker om hvor mange arter som vil bli utryddet for godt, men risikoen for at en art dør ut innenfor de 35 bestemte verneområdene.

– Men dette er definitivt dramatisk, sier Samset.

TAMPEN BRENNER: Amazonas er blant områdene som trekkes fram som mest utsatt dersom man ikke klarer å bremse den globale oppvarminga. Bildet viser en kontrollert skogsbrann under «operasjon grønn bølg», der Brasils miljødepartement brenner ned skog i kampen mot ulovlig hogst. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB Scanpix
TAMPEN BRENNER: Amazonas er blant områdene som trekkes fram som mest utsatt dersom man ikke klarer å bremse den globale oppvarminga. Bildet viser en kontrollert skogsbrann under «operasjon grønn bølg», der Brasils miljødepartement brenner ned skog i kampen mot ulovlig hogst. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

– Ikke tid til å vente

Han understreker også at det er ekstremt vanskelig å anslå risikoen for at en enkelt art på at enkelt sted skal kunne dø ut som følge av klimaendringer.

– Samtidig så har vi ikke tid til å vente. Vi trenger klare advarsler nå rundt hva som vil skje dersom vi ikke bremser den globale oppvarminga, sier han til Dagbladet.

Der verdens forskere i lang tid har slitt med å overbevise resten av omverdenen om at man må ta klimautfordringene på alvor, er fysiker og klimaforsker Samset langt mer optimistisk i dag.

– Verden har en helt annen holdning enn for bare noen få år siden. Spørsmålet er på ingen måte lenger om menneskeskapte klimaendringer er reelt, eller om vi skal gjøre noe med det. Nå er spørsmålet «hvordan i alle dager takler vi dette på en god måte, kombinert med alle de andre utfordringene vi står overfor», sier han og fortsetter:

– Denne typen advarsler hjelper oss med å sette et mål, og til å bestemme hva slags ambisjoner vi ønsker å leve opp til. En økning på 3–4 grader er bare ikke aktuelt. Vi kan ikke forvalte planeten vår på den måten. Det er også det klare budskapet i denne rapporten, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!