SKOGBRANN: Store skogområder med døde trær brenner i Los Angeles County. Det kan være en forsmak på framtiden, mener lokalt brannvesen og forskere. Foto: Stuart Palley / ZUMA Press / Splash News / NTB scanpix
SKOGBRANN: Store skogområder med døde trær brenner i Los Angeles County. Det kan være en forsmak på framtiden, mener lokalt brannvesen og forskere. Foto: Stuart Palley / ZUMA Press / Splash News / NTB scanpixVis mer

Forskere frykter «megatørke». Ekstreme skogbranner kan bli vanlige hendelser i California

Ny skogbrann herjer i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nok en gang er California rammet av en voldsom skogbrann. Ifølge lokale myndigheter fosset brannen fram som et godstog nedover de bratte fjellsidene søndag, skriver nyhetsbyrået AP.

Brannen har ødelagt minst 18 hjem nord i Los Angeles County. Søndag fikk den fornyet styrke, to dager etter at den brøt ut. Røykutviklingen var så stor at fly måtte settes på bakken.

- Til å være på denne tiden av året er det den mest ekstreme brannoppførselen jeg har sett i min 32-årige karriere, sier brannsjef Daryl Osby.

Mannen ville ikke evakuere

Brannen har svidd av et område så stort som 76 kvadratkilometer, og man frykter at det er et lavt anslag.

- Brannen gjør som den vil akkurat nå. Vi må holde oss i ro, la den gjør det den vil og angripe den der vi kan, sier sjef for U.S. Forest Service, Nathan Judy.

Tusenvis av hjem er evakuert. 87 år gamle Louis Wash forteller at hun, datteren og hunden hennes forlot hjemmet, men at mannen hennes nektet.

- Mannen min er sta som et esel, så han ville ikke dra. Jeg vet ikke om han kom seg ut eller ikke. Det er umulig å vite. Den siste gangen jeg sjekket var brannen 100 meter fra oss. Jeg vet ikke om huset vårt står fremdeles eller ikke. Alt vi kan gjøre er å be, sier Wash til KABC-TV.

Den dårlige nyheten for både Wash og de 1600 brannmennene som kjemper mot flammene, er at denne typen branner kan bli en nokså vanlig hendelse i de kommende årene.

40 millioner døde trær

For det første er området som nå står i brann rammet av en kraftig tørkeperiode, som er inne i sitt femte år. Siden 2011 «mangler» Los Angeles County en nedbørsmengde som tilsvarer gjennomsnittsnedbøren for tre år, skriver San Francisco Gate.

Det bidrar også til tredød i et voldsomt omfang. En undersøkelse gjort av United States Forest Service kom fram til at det er så mange som 40 millioner døde trær i California.

- Du har 40 millioner døde trær. Du har 40 millioner brannmuligheter. Da har du en veldig alvorlig situasjon, sa jordbruksministerTom Vilsack tidligere i vår.

Av de 40 millioner døde trærne har 29 millioner dødd det siste året. I tillegg skal så mange som 58 millioner trær lide under avlorlig vannmangel, ifølge en studie fra Carnegie Institution for Science.

Frykter «megatørke»

De døde og døende trærne gjør brannfaren desto større.

- Ingen nedbørsmengde vil bringe tilbake de døde trærne. Vi snakker om trær som er flere tiår gamle og som nå er døde. Disse store trærne kommer til å brenne mye varmere og fortere. Vi snakker om store trær i store mengder som omslutter hjem, sier talsmann for brannvesenet i California, Daniel Berlant.

Forskere frykter at Califonia står foran en «megatørke», verre enn noe man har sett de siste 1000 årene, skriver Slate.

- Vi har ikke sett noe lignende siden 1400-tallet, sier forsker Jason Smerdon.

Hans forskning antyder at man de kommende årene kan se tørkeperioder som er verre enn tørkeperiodene man mener er årsaken til store endringer i den menneskelige bosettingen i regionen i løpet av det siste milleniet.

Ifølge den lokale villmarksfotografen Stuart Palley, som har trent side ved side med de lokale brannmennene, er den siste brannen et forvarsel på hva som vil komme i framtiden, og at klimaforandringene øker sjansen for store branner i området, ifølge Pacific Standard.

Skogbrannsesongen har blitt i gjennomsnitt 78 dager lengre fra 1970 og fram til i dag i USA. Områdene som rammes av skogbrann årlig har doblet seg siden 1980.