<strong>MENNESKESKAPT:</strong> Avdelingsdirektør ved Folkehelsesinstituttet, Karin Rønning Rønning forklarer overfor Dagbladet at medikamentresistensen er et problem skapt av helsevesenet. Medikamentresistensen utvikler seg enten hvis tuberkulosen ikke blir fullstendig behandlet, eller hvis pasientene ikke følger opp behandlingen.

- Medikamentresistent tuberkulose er ikke mer smittsomt enn normalt, men jo flere medikamenter bakterien er resistent mot, jo mer utfordrende blir behandlingen, sier hun.  Foto: Sergei Supinsky / Scanpix
MENNESKESKAPT: Avdelingsdirektør ved Folkehelsesinstituttet, Karin Rønning Rønning forklarer overfor Dagbladet at medikamentresistensen er et problem skapt av helsevesenet. Medikamentresistensen utvikler seg enten hvis tuberkulosen ikke blir fullstendig behandlet, eller hvis pasientene ikke følger opp behandlingen. - Medikamentresistent tuberkulose er ikke mer smittsomt enn normalt, men jo flere medikamenter bakterien er resistent mot, jo mer utfordrende blir behandlingen, sier hun. Foto: Sergei Supinsky / Scanpix Vis mer

Forskere frykter tuberkulose-epidemi som ikke kan behandles

- Pasientene går rundt og er smittsomme helt til de blir så syke at de dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Medisinske eksperter slår alarm om sterk fremvekst en ny type svært resistent tuberkulose som praktisk talt ikke lar seg behandle, selv med de kraftigste medisinene som er tilgjengelige.

De første tilfellene av tuberkulose som er resistent mot alle typer medikamenter, ble oppdaget i Sør-Afrika, skriver Live Science.

Her skal det nå ha vært en eksplosjon av slike tilfeller, ifølge internasjonale medier, og legene frykter nå en spredning, ifølge Daily Mail.

Bakgrunnen for den internasjonale pressedekningen er to artikler som publiseres i tidsskriftet Emerging Infectious Diseases. I en av disse artiklene skriver forskerne om økningen av medikamentresistent tuberkulose. Årsaken til denne økningen i Sør-Afrika er ikke kjent, skriver de videre.

Økende problem På verdensbasis er det årlig rundt 1,4 millioner mennesker som mister livet som følge av tuberkulose, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO), skriver Daily Mail. Sykdommen er mer eller mindre isolert til 22 land, deriblant Sør-Afrika, ifølge den britiske avisa.

Antibiotikaresistent tuberkulose er ikke noe nytt fenomen. På 1960-tallet ble legene klar over at det bør brukes minst tre ulike medikamenter ved tuberkulosebehandling, på grunn av faren for utvikling av medikamentresistens.

WHO advarte allerede i 2010 mot at en av fire mennesker som blir diagnostisert med tuberkulose, ikke kan behandles med vanlige medikamenter.

- Medikamentresistens er et økende problem i store deler av verden, og vi har også sett at det i mange land har dukket opp ekstremt resistent tuberkulose, som må behandles med enda flere medikamenter, sier lege og avdelingsdirektør ved Folkehelsesinstituttet, Karin Rønning, til Dagbladet.

Kroniske tilfeller - Det har også visse steder utviklet seg tuberkulosebakterier, som er så resistente at de ikke lar seg behandle. Da går pasientene rundt og er smittsomme helt til de blir så syke at de dør, sier hun videre.

Noen av disse tilfellene kan helbredes med operasjoner, men i mange land har de ikke ressurser til dette.

- Så dette er et stort problem i en del land. Mange land har ikke ressurser til å behandle alle med dette problemet, i noen land går derfor kroniske tilfeller rundt og smitter andre.

Like smittsomt Rønning forklarer at dette er et helsevesenskapt problem. Medikamentresistensen utvikler seg enten hvis tuberkulosen ikke blir fullstendig behandlet, eller hvis pasientene ikke følger opp behandlingen.

- Medikamentresistent tuberkulose er ikke mer smittsomt enn normalt, men jo flere medikamenter bakterien er resistent mot, jo mer utfordrende blir behandlingen.

Rønning opplyser at det stadig forskes på nye medikamenter og nye medikamentkombinasjoner i behandlingen av tuberkulose.

- På verdensbasis går antall tuberkulosetilfeller støtt og smått ned, men problemet øker fordi visse regioner som Sør-Afrika, Baltikum og deler av gamle Sovjet er andel nye medikamentresistente tuberkulosetilfeller flere steder oppe i 25 prosent, sier Rønning.

<strong>RESIDENTE:</strong> De første tilfellene av tuberkulose som er resistent mot alle typer medikamenter, ble oppdaget i Sør-Afrika. Foto: Schalk van Zuydam / Scanpix
RESIDENTE: De første tilfellene av tuberkulose som er resistent mot alle typer medikamenter, ble oppdaget i Sør-Afrika. Foto: Schalk van Zuydam / Scanpix Vis mer

Andelen av tidligere behandlede pasienter som få tilbakefall kan være oppe i 50 prosent.

- Dette er et problem som virkelig kan få stor betydning for folkehelse på globalt nivå hvis denne utviklingen fortsetter, så det er utrolig viktig at det gjøres studier hvor man ser på ulike behandlingsprosjekter, som denne ene studien i Sør-Afrika.

Store kunnskapshull Den nye forskningen dreier seg blant annet om behandlingen av personer som både har HIV og tuberkulose. Rønning forteller at det er store kunnskapshull i behandlingen av tuberkulose med forskjellig grad av medikamentresistens.

- Disse artiklene føyer seg inn i den kunnskapsproduksjonen som gjøres for å kunne håndtere problemet på globalt nivå, sier hun.

En rapport fra Folkehelseinstituttet viser at det i 2011 ble meldt 361 tilfeller av tuberkulose i Norge, det høyeste antallet siden 1982. Årlig er det  kun 4-8 av disse tilfellene som har infeksjon med medikamentresistente bakterier.

De fleste pasientene er født utenlands, og dataene tyder på svært lite tuberkulosesmitte i Norge. Bare 44 av de som fikk tuberkulose i 2011 var født i Norge.

Full kontroll Rønning sier det er fare for at tuberkulose kan spre seg fra de landene som er hardest rammet, men da først og fremst til undergrupper av samfunnet hvor det er høyere risiko for å bli smittet, som for eksempel fattige og trangbodde, folk med dårlig helse og underernæring.

- Hvis du får en epidemi av tuberkulose i sånne særgupper, er det klart du kan få et problem som er krevende å håndtere. Men sånn som vi har organisert oss i Norge, med ankomstscreening av folk som kommer for å bosette seg fra land med tuberkulose, har vi full kontroll over dette, sier hun.

- Vi har god tilgang på disse dyre medisinene, så vi klarer også å behandle alle. Derfor har vi ingen kroniske smittespredere, og vi har heller ikke sett at resistent tuberkulose har spredt seg i Norge.

<strong>TESTER:</strong> En sørafrikansk sykepleier tester her et lite barn for Tuberkolose. Foto: Scanpix
TESTER: En sørafrikansk sykepleier tester her et lite barn for Tuberkolose. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer