Festet kameraer på haier:

Forskere gjorde utrolig funn

Forskere festet kameraer på haier og fant det de tror er verdens største undervannsskog.

HJALP FORSKERE: Tigerhaier er fryktinngytende, men kan også være svært hjelpsomme, konkluderer forskerne. Foto: Peter Pinnock / Mood Board / REX / Shutterstock / NTB
HJALP FORSKERE: Tigerhaier er fryktinngytende, men kan også være svært hjelpsomme, konkluderer forskerne. Foto: Peter Pinnock / Mood Board / REX / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var tigerhaier forskerne festet kameraer på, og de hadde ett mål for øye:

Kartlegge sjøgressomfanget på Bahamas' havbunn.

Og de svømte til verks.

I en studie publisert i Nature Communications tirsdag forrige uke, skriver forskerne at haiene, utstyrt med både kameraer og sporere, ga dem flere timer med opptak.

De kommer til konklusjonen om at de nå har funnet det største sjøgressøkosystemet i verden, som strekker seg over et område på intet mindre enn 92 000 kvadratkilometer, på den karibiske havbunn.

Ifølge The Guardian øker dette den til nå kjente sjøgressmengden med mer enn 40 prosent.

- Dette viser hvor langt unna vi er fra å kartlegge havene, ikke bare i dypet, men også i de grunnere områdene, sier professor Carlos Duarte ved universitetet King Abdullah University of Science and Technology i Saudi-Arabia - en av medforfatterne bak studien.

Sjøgressenger har lenge vært undersøkt, men det har vist seg å være utfordrende, fordi de ofte ligger i dypt vann, og det kan dermed være krevende for fly og satellitter å ta bilder av dem.

Enger kan også være små og gli inn i andre plantearter i havet, og vanskelig å identifisere.

Før har man måttet sende dykkere ned for å bekrefte funnet, men det er dyrt, utfordrende og tidkrevende.

Hvorfor ikke bare sende haier, tenkte forskerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer