Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere håper disse tvillingene kan løse zikagåten

Laura har zikaviruset, mens Lucas er helt frisk.

 ULIK HELSETILSTAND: Mens Lucas (t.h) er helt frisk, har tvillingsøstera Laura (t.v.) fått påvist mikrokefali etter at henne ble smittet av zikaviruset,  Nå ønsker forskerne å finne svaret på hvorfor tvillingene har forskjellig helsetilstand. REUTERS/Nacho Doce
ULIK HELSETILSTAND: Mens Lucas (t.h) er helt frisk, har tvillingsøstera Laura (t.v.) fått påvist mikrokefali etter at henne ble smittet av zikaviruset, Nå ønsker forskerne å finne svaret på hvorfor tvillingene har forskjellig helsetilstand. REUTERS/Nacho Doce Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved første øyekast er det vanskelig å se at det fem måneder gamle søskenparet på bildet er tvillinger.

- Man håper alltid på at barna skal bli født friske, og jeg tenkte at det var begått en feil av legen eller i ultralydapparatet, forteller tvillingenes mor, Jaqueline Jessica Silva de Oliveira, til nyhetsbyrået Reuters, om da hun var på ultralyd for første gang.

Ultralyden viste at tvillingsøstra Laura hadde en annen størrelse på hodet enn sin tvillingbror Lucas. Mens broren hadde normal hodestørrelse, viste bildene at Lauras hodet var mye mindre enn det som er normalt.

- Da jeg fant ut at en av dem hadde mikrokefali var det som om bakken forsvant under føttene på meg, sier hun.

Ble smittet av zikaviruset Mikrokefali gjør at barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne, og kan bli forårsaket av det myggbårne zikaviruset.

Zikaviruset smitter gjennom morkaken under svangerskapet, og de Oliveira ble smittet av viruset tidlig i graviditeten.

Forkserne vet fortsatt ikke hva som gjør at barna blir født med misdannelser, og det at den ene tvillingen er frisk mens den andre har mikrokefali har derfor fått dem til å klø seg i hodet.

Svaret kan ligge i genene Sjefen ved Human Genom Research Center ved universitetet i São Paulo, Mayana Zats, tror nemlig at svaret på zika-gåten kan ligge i genene til det vesle tvillingparet.

- Hvordan kan vi forklare at en av tvillingene ikke er rammet? Hadde han et gen som beskyttet ham? Hadde de forskjellig arvestoff som bare disponerte en av dem for smitte, eller ikke? sier Zats til Reuters.

- Ved å undersøke disse tvillingene kan de gi oss viktige svar, sier hun

Lucas og Laura er ett av fem tvillingpar som Zats og et forskningsteam i Brasil undersøker. Zats tror morkaken til Laura kan ha overført zikasmitte, mens morkaken til Lucas forhindret viruset fra å angripe ham.

- En teori vi ønsker å undersøke er om visse gener gjør barnet disponert for mikrokefali, og om zikaviruset er med å endre disse genene, sier Zats.

Globalt helseproblem I februar erklærte Verdens helseorganisasjon at zikaviruset er et globalt helseproblem. Erklæringen satte i gang en storm av studier for å påvise at det er en sammenheng mellom viruset og mikrokefali, og i april slo amerikanske helsemyndigheter fast at viruset forårsaker tilstanden.

Brasil er det landet som er blitt hardest rammet av det myggbårne zikaviruset. Landets myndigheter har bekreftet mer enn 1100 tilfeller av mikrokefali og undersøker i tillegg 3800 mistenkte tilfeller. 

Seinere har en rekke andre land i Latin-Amerika hatt utbrudd av zikasmitte. 

Zikaviruset har vært et tema før sommerens OL i Rio de Janeiro. Noen norske og flere internasjonale idrettsutøvere har uttrykt frykt - og enkelte har trukket seg fra lekene.

Hele Norges coronakart