Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere har funnet 230 millioner år gammel «slakter»

- Hersket før dinosaurene.

GAMMEL SJEF: Carnufex carolensis minner om dagens krokodiller, men gikk på to bein for 230 millioner år siden. Dette var før dinosaurenes tid. Forskere fortalte torsdag om funn i North Carolina. Foto: REUTERS/Jorge Gonzales/North Carolina State University/
GAMMEL SJEF: Carnufex carolensis minner om dagens krokodiller, men gikk på to bein for 230 millioner år siden. Dette var før dinosaurenes tid. Forskere fortalte torsdag om funn i North Carolina. Foto: REUTERS/Jorge Gonzales/North Carolina State University/ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Carnufex carolinensis levde på jordkloden før de kjente dinosauren begynte å sette sine spor. Carnufex - som betyr slakter på latin - holdt til i området som i dag er North Carolina i USA for 230 millioner år siden. Det skriver NBC.

I går kunne nemlig forskere fortelle om spesielle funn. Deler av skapningens hodeskalle og ryggrad er funnet i Chatham County i den amerikanske delstaten.

- Det var disse som hersket før dinosaurene, sier Lindsay Zanno, forsker ved North Carolina State University.

Carnufex var 2,74 meter høy og hadde tenner som omtales som skarpe barberblad. Skapningen likte seg i fuktige omgivelser og minner om dagens krokodille.

En av de store forskjellene er at Carnufex gikk på bakbeina - som flere av dinosaurene senere også gjorde. Ifølge forskere var Carnufex en fryktet jeger og jaget reptiler og andre dyr.

Navnet - slakter - kommer trolig på grunn av den lange hodeskallen og de skarpe tennene. Carnufex var en av de tidligst kjente av gruppen crocodylomorphs, som dagens krokodiller også tilhører.

- Vi vet ennå ikke om dinosaurene dukket opp samtidig. Så vidt vi vet var de ikke der og nettopp det fraværet kan ha latt Carnufex spise og vokse seg stor, sier Zanno.

Hele Norges coronakart