MYSTISKE HULL: Dette gigantiske hullet åpenbarte seg i Sibir i fjor sommer, og forskere har siden prøvd å finne en forklaring på hvordan det ble dannet. Nå mener noen forskere at krateret kan ha blitt dannet ved at iskjerner dekket av jord har smeltet, noe som kan føre til at bakken kollapser.  Foto: Vladimir Pushkarev / Russian Centre of Arctic Exploration / Reuters
MYSTISKE HULL: Dette gigantiske hullet åpenbarte seg i Sibir i fjor sommer, og forskere har siden prøvd å finne en forklaring på hvordan det ble dannet. Nå mener noen forskere at krateret kan ha blitt dannet ved at iskjerner dekket av jord har smeltet, noe som kan føre til at bakken kollapser. Foto: Vladimir Pushkarev / Russian Centre of Arctic Exploration / ReutersVis mer

Forskere har funnet ny forklaring på mystisk giganthull i Sibir

Oppdaget i fjor sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor sommer åpenbarte det seg et gigantisk synkehull i Sibir, og like etter ble to nye kratere oppdaget i samme område. Det hele framsto som et mysterium.

Synkehullene ligger på Jamal-halvøya i Sibir, som er hjem til store gassforekomster, ifølge NPR.org. En av de første teoriene var derfor at kraterne skyldtes metangasseksplosjoner, relatert til global oppvarming.

Mange mini-kratere I februar kunne imidlertid Siberian Times melde om enda flere kraterfunn.

- Ved å studere satelittbilder, har russiske eksperter funnet ut at kraterne er mer utbredt enn først antatt. Ett hull kan være omringet av så mange som 20 mini-kratere, skriver avisa.

På grunn av disse nye funnene, mener flere forskere at teorien om metangasseksplosjoner er mindre sannsynlig, skriver Business Insider.

Forklaringen kan være langt enklere, relatert til kjegleformede jordhauger med en kjerne av is, kjent som pingoer.

Uvanlig varmt Når iskjernen smelter raskt, noe som har vært tilfelle på grunn av uvanlig høye temperaturer det siste året, kan det føre til at deler av bakken kollapser og danner kratere, ifølge National Geographic.

Problemet med denne forklaringen er at det er funnet utskutte steiner langs kanten av kraterne, noe som kan tyde på at det har skjedd en eksplosjon.

Og - hvis ikke kraterne skyldes metangasseksplosjoner - hva er da årsaken til at det ble målt uvanlig høye konsentrasjoner av metangass i det første krateret?

Mikrober - Det er mye metangass i denne delen av Sibir i form av underliggende, konvensjonelle gassforekomster. Så det er mulig at disse kraterne på en eller annen måte skaper en vei ut for disse gassforekomstene, sier den amerikanske geologen Carolyn Ruppel til Business Insider.

I tillegg kan forekomster av metangass ligge innesperret i permafrost over lang tid, og komme til overflaten i relativt grunne borehull. Når permafrosten smelter kan også mikrober få tilgang til karbon og igjen produsere metangass, påpeker forskeren.

Hun mener også at steinene langs kanten kan ha blitt skutt opp når metangassen, som har vært lagret i permafrosten inne i pingoene, plutselig blir frigitt når disse jordhaugene kollapser.