Forskere har funnet svar på hvordan småhaier kan se hverandre på havdypet

Et spesiallaget kamerafilter viser havdypet fra haienes perspektiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang har forskere studert øynene og skinnet på de mest lysskye haiene som lever dypt nede på havbunnen.

Fargesyn Mennesker ser i tre farger; rød, grønn og blå. Men når vi kommer under vann, mister synet raskt alle fargene og alt blir mørkt og blåaktig.

Du har kanskje selv opplevd at det blir vanskeligere å se jo lenger ned i vannet du dykker. Så hvordan klarer haiene som lever dypt nede på havbunnen å se hverandre?

Forskere mener å ha svaret. 

Bruker glødere Ny forskning publisert i tidskriftet Nature.com viser at de lysskye småhaiene bruker fluorescens, eller «glødere», for å være mer synlige overfor hverandre. Forskerne bak studien mener det antakeligvis skyldes at haiene skal kunne pares. 

I National Geographic-videoen øverst i saken, forteller marinebiolog David Gruber litt om bakgrunnen for studien: 

- For et par år siden skjedde det noe utrolig: Vi fant tilfeldigvis en glødende fisk. Det ledet oss til over 200 andre glødende fisker, inkludert to hai-arter, sier han.

De to hai-artene det er snakk om, kalles kalifornisk ballonghai og katthaien Scyliorhinus retifer. Disse haiene blir ikke lengre enn én meter lange, og tilbringer mye av sin tid på havbunnen godt gjemt i fjellsprekker, ifølge National Geographic.

Fargepigmenter Gruber forteller i videoen at småhaiene ikke ser like mange visuelle fargepigmenter som oss mennesker, men kun de blå. Da forskerne forstod hvilke pigmenter hai-øyet bestod av, kunne de lage et kamerafilter med samme fargesensitivitet som haiens øye. På den måten kunne de få et innblikk i hvordan haiens verden egentlig så ut.

• Se hva de oppdaget da de filmet med dette kamerafilteret. 

Fluorescens, eller «glødere» hos fisk ble først oppdaget for noen år siden, og forskere har bare så vidt begynt å finne ut hvordan det fungerer.