Forskere har funnet svar på hvordan småhaier kan se hverandre på havdypet

Et spesiallaget kamerafilter viser havdypet fra haienes perspektiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For første gang har forskere studert øynene og skinnet på de mest lysskye haiene som lever dypt nede på havbunnen.

Fargesyn Mennesker ser i tre farger; rød, grønn og blå. Men når vi kommer under vann, mister synet raskt alle fargene og alt blir mørkt og blåaktig.

Du har kanskje selv opplevd at det blir vanskeligere å se jo lenger ned i vannet du dykker. Så hvordan klarer haiene som lever dypt nede på havbunnen å se hverandre?

Forskere mener å ha svaret. 

Bruker glødere Ny forskning publisert i tidskriftet Nature.com viser at de lysskye småhaiene bruker fluorescens, eller «glødere», for å være mer synlige overfor hverandre. Forskerne bak studien mener det antakeligvis skyldes at haiene skal kunne pares. 

I National Geographic-videoen øverst i saken, forteller marinebiolog David Gruber litt om bakgrunnen for studien: 

- For et par år siden skjedde det noe utrolig: Vi fant tilfeldigvis en glødende fisk. Det ledet oss til over 200 andre glødende fisker, inkludert to hai-arter, sier han.

De to hai-artene det er snakk om, kalles kalifornisk ballonghai og katthaien Scyliorhinus retifer. Disse haiene blir ikke lengre enn én meter lange, og tilbringer mye av sin tid på havbunnen godt gjemt i fjellsprekker, ifølge National Geographic.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer