Forskere har funnet ut hvordan hvalen kan dykke i hele 90 minutter uten å puste

Svaret ligger i elektriske proteiner.

LANGE DYKK:  Spermhvalen, også kalt «kaskelott», kan dykke i hele 90 minutter før den kommer opp til overflaten for å trekke pusten.
 Foto: Scanpix
LANGE DYKK: Spermhvalen, også kalt «kaskelott», kan dykke i hele 90 minutter før den kommer opp til overflaten for å trekke pusten. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spermhvalen, også kalt «kaskelott», kan dykke i hele 90 minutter før den kommer opp til overflaten for å trekke pusten.

Til sammenligning kan delfiner og andre hvaler kun dykke i 20 minutter før de er nødt til å komme opp til overflaten igjen.

Det er ingen andre pattedyr på jorda som kan dykke like lenge som spermhvalen, uten tilførsel av ny oksygen. Dette gjør spermhvalen unik.

Nå mener forskere at de kan ha funnet svaret på hvordan hvalen klarer de unike dykkene.

Elektriske proteiner Richard Gray melder nå til avisa The Telegraph at biologer og forskere fra University of Liverpool mener svaret ligger i protein-stukturen til hvalene.

Forskerne har funnet en spesiell molekylstruktur i proteinet kalt myoglobin hos 100 forskjellige pattedyr.

Dette proteinet binder oksygen i blodet, og hos spermhvalene er nettopp disse proteinene mer elektrisk ladet enn hos resten av pattedyrene.

UNIK: Det er ingen andre pattedyr på jorda som kan dykke like lenge som spermhvalen, uten tilførsel av ny oksygen. Foto: Scanpix
UNIK: Det er ingen andre pattedyr på jorda som kan dykke like lenge som spermhvalen, uten tilførsel av ny oksygen. Foto: Scanpix Vis mer

Den elektiske ladningen får proteinene til å frastøte hverandre, som igjen hindrer proteinene i å danne klumper som vil forstyrre deres evne til å lagre oksygen.

Svarte muskler Myoglobin er proteinet som gir farge til rødt kjøtt, og kommer altså i mer konsentrerte mengder hos pattedyr som har behov for å holde pusten.

Hos spermhvalen vil derfor musklene ha en dyp rød farge, som kan forveksles med fargen svart.

Michael Berenbrink, leder for studiet ved universitetet, forteller at det er helt klart en tydelig sammnheng med de elektriske proteinene og behovet for oksygen.

- Vi studerte den elektriske ladningen på overflaten av myoglobinen, og vi så helt tydelig en sammenheng mellom mengden elektrisiteten, og behovet de forskjellige pattedyrene hadde for å dykke, sier han til The Telegraph.

SPESIELL MOLEKYLSTRUKTUR: Forskerne har funnet en spesiell molekylstruktur i proteinet kalt myoglobin hos 100 forskjellige pattedyr. Foto: Scanpix
SPESIELL MOLEKYLSTRUKTUR: Forskerne har funnet en spesiell molekylstruktur i proteinet kalt myoglobin hos 100 forskjellige pattedyr. Foto: Scanpix Vis mer