- Forskere har oppdaget en ny partikkel

Men full forvirring om nøyaktig hva som er funnet. Onsdag kan bli en merkedag i fysikken.

FUNNET NOE?  50 års jakt etter Higgs-bosonet, et sagnomsust partikkel som dagens fysikkmodeller sier må eksistere, kan nærme seg slutten. Foto: AP Photo / Anja Niedringhaus / Scanpix
FUNNET NOE? 50 års jakt etter Higgs-bosonet, et sagnomsust partikkel som dagens fysikkmodeller sier må eksistere, kan nærme seg slutten. Foto: AP Photo / Anja Niedringhaus / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste åra har det pågått en intens jakt etter Higgs-bosonet, en av fysikkens store, hellige graler. Fysikere tror denne partikkelen gir andre partikler masse, men det er ett problem: Ingen har helt greid å finne den, selv om den såkalte standardmodellen - kokeboka for hvordan verden er bygget opp - sier den må finnes.

Den enorme partikkelakseleratoren Large Hadron Collider (LHC) ved CERN på den fransk-sveitsiske grensa skal være i stand til å avgjøre dette spørsmålet en gang for alle, og onsdag varsler de nyheter basert på nye eksperimenter under ICHEP-konferansen i Melbourne i Australia.

Dette har kastet ryktebørsen, media og Internett ut i et forvirrende bonanza av mer eller mindre kvalifiserte spekulasjoner, om at Higgs endelig er dratt opp og fram i lyset.

For å kaste ytterligere bensin på ryktebålet, er det bekreftet at Peter Higgs, François Englert, Carl Hagen og Gerald Guralnik — fire av teoretikerne som tenkte seg fram til Higgs' eksistens på 60-tallet - er invitert til seansen.

Men virkeligheten er ikke så enkel: Så langt er alt rykter, og ingen konkrete data. Det er lurt å vente med jubelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer