DØDE SONER: Døde soner er områder i havet som, bortsett fra hardføre bakterier, er blottet for liv - ofte som følge av kraftig algevekst. Foto: Terra satelitten/ NASA
DØDE SONER: Døde soner er områder i havet som, bortsett fra hardføre bakterier, er blottet for liv - ofte som følge av kraftig algevekst. Foto: Terra satelitten/ NASAVis mer

Forskere har oppdaget gigantiske døde soner i Atlanterhavet

- Kan føre til massedød av fisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang har forskere observert såkalte døde soner i det nordlige Atlanterhavet, skriver Discovery News.

Døde sonene er områder med svært lite oksygen - som gjør forekomsten av liv vanskelig.

Massedød - Oksygennivåene i det åpne, nordlige Atlanterhavet var rundt halvparten av det forskerne hadde forventet å finne, sier hovedforfatter bak en ny forskningspublikasjon, Johannes Karstensen i en uttalelse.

Enkelte mikroorganismer kan overleve i de døde sonene, men det aller meste liv kan ikke det, noe som igjen kan medføre en massedød av fisk, mener forskerne fra havforskningssenteret GEOMAR i Kiel, Tyskland.

De fleste døde sonene fant forskerne nær bebodde kystlinjer, der blant annet ferjetrafikk og andre kjemikalieutslipp har medført en oppblomstring av alger, skriver Independent.

Når disse algene dør, brytes de igjen ned av bakterier som tar opp oksygenet i vannet, skriver Discovery News.

Store En annen bekymring er knyttet til størrelsen på de døde sonene, mener forskerne.

De døde sonene i Atlanterhavet finner mann i gigantiske virvler på størrelse fra 95 til 160 kilometer, sier Karstensen. Og dødsonene utgjør de hundre øverste meterne av disse, forklarer han.

Døde soner forekommer naturlig i havet, det har de alltid gjort. Men de døde sonene som er menneskeskapt blir det stadig flere av, uttalte professor Rutger Rosenberg ved Göteborgs universitet til Aftenposten for noen år siden.