HJERNEFORSKNING: Amerikanske forskere sier de har oppdaget t en helt ny forbindelse mellom hjernen og immunsystemet. Foto: NTB Scanpix
HJERNEFORSKNING: Amerikanske forskere sier de har oppdaget t en helt ny forbindelse mellom hjernen og immunsystemet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Forskere har oppdaget ny del av hjernen

- Kan bidra til å øke forståelsen av gåtefulle sykdommer som alzheimers, demens og depresjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere har oppdaget en helt ny forbindelse mellom hjernen og immunsystemet. Selv om oppdagelsen er gjort på mus kan den bli viktig for forskningen på autisme, alzheimers og sklerose, skriver forskning.no.

Det er amerikanske forskere ved University of Virginia i USA som har oppdaget lymfekar som knytter hjernen til immunsystemet.

Oppdagelsen ble gjort under en operasjon av en musehjerne. Årsaken til at man ikke har funnet denne delen av hjernen tidligere er ifølge forskerne at lymfekarene er «veldig godt gjemt» og følger en større blodåre.

- Hvis du ikke vet hva du leter etter, oppdager du det ikke, sier professor Jonathan Kipnis i en pressemelding.

- Må skrive om lærebøkene Lederen for neurovitenskapavdelingen ved universitetet, Kevin Lee, mener dette er banebrytende forskning.

- Da jeg fikk se resultatene sa jeg bare én ting: Vi må skrive om lærebøkene. Det har aldri vært et lymfesystem for sentralnervesystemet. Det var helt klart fra starten av - og de har gjennomført mangle seinere studier for å styrke funnet - at det endrer vårt syn på sentralnervesystemets forhold til immunsystemet fundamentalt, sier Lee i pressemeldingen.

Den danske hjerneforskeren Albert Gjedde ved institutt for neurovitenskap og farmakologi ved Københavns Universitet er positiv til studien.

- Kan bidra til forståelse om alvorlige sykdommer Lymfesystemet utgjør et nettverk av kar, kjertler og organer spredt over hele kroppen. Hovedfunksjonen til lymfesystemet er å ta opp væske og protein fra vevene og rommene utenfor blodbanene.

Væsken fraktes rundt i kroppen og brukes til å bekjempe infeksjoner. Hittil har man trodd at de ikke fantes i hjernen.

- Nå viser det seg at celler fra immunsystemet kan fraktes til og fra hjernen. Betennelser i hjernen kan derfor få betydning for helsetilstanden i resten av kroppen. Det kan bidra til forståelsen av gåtefulle sykdommer som Alzheimers, demens og depresjon, sier Gjedde ifølge forskning.no.