Forskere har oppdaget ny kjerne i jordas indre

Amerikanske og kinesiske forskere har oppdaget at jorda har en kjerne innenfor det man tidligere antok var kjernen.

MODELL: En modell ved Nanjin-universitetet i Kina skal vise kjernen i jordas indre. Nå har forskerne oppdaget en ny kjerne. Foto: REUTERS/Sean Yong
MODELL: En modell ved Nanjin-universitetet i Kina skal vise kjernen i jordas indre. Nå har forskerne oppdaget en ny kjerne. Foto: REUTERS/Sean Yong Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Selv om den innerste kjernen er liten, mindre enn månen, har den enkelte virkelig interessante egenskaper, sier professor Xiaodong Song ved University of Illinois.

Sammen med kollegaer fra Nanjing-universitetet i Kina har amerikanske forskere analysert seismiske bølger fra jordskjelv, skannet og dannet seg et helt nytt bilde av jordas indre.

Seismikk-teknologien kan langt på vei sammenlignes med bruken av ultralyd på mennesker.

Jordas opprinnelse Resultatet, som er presentert i siste utgave av tidsskriftet Nature Geoscience, kan gi nye svar på jordas opprinnelse, tror forskerne.

- Det kan fortelle oss hvordan planeten ble dannet, dens historie og belyse andre dynamiske prosesser på jorda. Den gir oss en forståelse av hva som skjer dypt inne i jorda, sier Song.

Mens man tidligere trodde at jordas indre kjerne besto av en solid ball av jern, mener forskerne nå at det også kan være snakk om andre krystaller.

Andre krystaller Selv om temperaturen i kjernen er på over 5.000 grader, og jern smelter ved 1.450 grader, gjør det store trykket at jernforekomsten er fast.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer