Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere har oppdaget ny kjerne i jordas indre

Amerikanske og kinesiske forskere har oppdaget at jorda har en kjerne innenfor det man tidligere antok var kjernen.

MODELL: En modell ved Nanjin-universitetet i Kina skal vise kjernen i jordas indre. Nå har forskerne oppdaget en ny kjerne. Foto: REUTERS/Sean Yong
MODELL: En modell ved Nanjin-universitetet i Kina skal vise kjernen i jordas indre. Nå har forskerne oppdaget en ny kjerne. Foto: REUTERS/Sean Yong Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selv om den innerste kjernen er liten, mindre enn månen, har den enkelte virkelig interessante egenskaper, sier professor Xiaodong Song ved University of Illinois.

Sammen med kollegaer fra Nanjing-universitetet i Kina har amerikanske forskere analysert seismiske bølger fra jordskjelv, skannet og dannet seg et helt nytt bilde av jordas indre.

Seismikk-teknologien kan langt på vei sammenlignes med bruken av ultralyd på mennesker.

Jordas opprinnelse Resultatet, som er presentert i siste utgave av tidsskriftet Nature Geoscience, kan gi nye svar på jordas opprinnelse, tror forskerne.

- Det kan fortelle oss hvordan planeten ble dannet, dens historie og belyse andre dynamiske prosesser på jorda. Den gir oss en forståelse av hva som skjer dypt inne i jorda, sier Song.

Mens man tidligere trodde at jordas indre kjerne besto av en solid ball av jern, mener forskerne nå at det også kan være snakk om andre krystaller.

Andre krystaller Selv om temperaturen i kjernen er på over 5.000 grader, og jern smelter ved 1.450 grader, gjør det store trykket at jernforekomsten er fast.

Jernkrystallene ligger i nord-sør retning, mens de ligger i øst-vest retning i den nyoppdagede indre kjernen.

Forskerne utelukker derfor ikke at det kan være snakk om en annen type krystaller, eller at de er i en annen fase.

- Det kan fortelle oss noe om hvordan den indre kjernen har utviklet seg, sier Song.

(NTB)