Forskere har oppdaget ny lukt - og svaret på hvorfor «alt» lukter likt

- Motstrider det man først skulle tro.

FUNNET NY LUKT: Forskere har eksprimentert - og funnet ut at jo flere illeluktende dufter som ble blandet, jo mindre - og bedre - luktet det. Nå har de også navnet på den nye lukta. Illustrasjonsfoto: Colourbox
FUNNET NY LUKT: Forskere har eksprimentert - og funnet ut at jo flere illeluktende dufter som ble blandet, jo mindre - og bedre - luktet det. Nå har de også navnet på den nye lukta. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lukt-forskere har funnet en helt ny lukt, som de kaller «Olfactory white». 

Samtidig har de avdekket at jo flere illeluktende dufter som ble blandet, jo mindre - og bedre - luktet det. 

Det var ikke helt som forskerne hadde trodd. 

- Man skulle kanskje tro at jo flere dufter som ble blandet, jo mer spesiell blir lukten - men det vi ser er helt motsatt, sier lederen av prosjektet, nevroforsker Noam Sobel, ifølge Nature.com

Hvitt lys og hvitt støy  Sammen med andre forskere blandet Sobel aromamolekyler fra alle ender av duftspekteret, før de kom frem til funnet - som ifølge ekspertene motstrider det som til nå har vært antatt. 

«Selv om to blandinger ikke hadde noen fellestrekk, fikk de flere og flere liknende trekk etter hvert som flere dufter ble blandet inn», skriver fagbladet. 

- Selv om nesene våre inneholder hundrevis av forskjellige duftmottakere, motstrider fenomenet det man først skulle tro, sier Sobel. 

Den «nye» lukta, som ikke fremkalles naturlig, ifølge Nature.com, sammenliknes med «hvitt støy».

Du kan lese hele forskningsrapporten her.

- Fundamentale funn  Forskerne valgte ut 86 dufter, og fortynnet de slik at de skulle være mest lik hverandre. Deretter samlet de 191 par med lukter som ikke overlappet hverandre, og ba forsøkspersonene om å rangere hvor like de forskjellige luktene var.

- Funnene er fundamentale. De forteller oss noe veldig grunnleggende om hvordan luktsystemet vårt håndterer blandinger, sier Donald Wilson ved New York University Langone Medical Center ifølge Nature.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer