Menneskegrisen er et faktum

Forskere har skapt tidenes første menneskegris

- Utløser en del etiske spørsmål. 

EN MENNESKEGRIS: Slik ser en fire uker gammel griseembryo ut, når den har blitt injisert med menneskeceller. Foto: Salk Institute via AP/NTB Scanpix
EN MENNESKEGRIS: Slik ser en fire uker gammel griseembryo ut, når den har blitt injisert med menneskeceller. Foto: Salk Institute via AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

For første gang har forskere klart å skape et foster med celler fra både menneske og gris. Målet på sikt er å kunne dyrke organer til mennesker.

Prosjektet, som ledes av biokjemikeren Juan Carlos Izpisua Belmonte, ble offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet Cell torsdag.

– Dette er et viktig første skritt, sier Belmonte, som er professor på Salk Institute i California.

Forskerne satt inn stamceller fra mennesker i et embryo – et dyrefoster – i en gris. Der lot de cellene vokse i fire uker.

– Det store målet er å dyrke fram funksjonelt og transplanterbart vev eller organer. Men vi er langt fra det målet, sier forskningslederen.

De avsluttet utviklingen til embryoet før denne sammenblandingen av dyr og menneske kunne bli født. Under prosessen kunne likevel forskerne konkludere med at menneskeceller ble omdannet til muskelvev i grisens embryo.

Dette gir håp om at man på et senere tidspunkt kan lykkes med å skape organer til mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer