Forskere har utviklet livsfarlig fugleinfluensavirus

USA frykter at viruset skal bli brukt i biologiske våpen.

UTVIKLET VIRUS: En forsker fra her på University of Wisconsin-Madison har sammen med nederlandske kolleger utviklet viruset. Illustrasjonsfoto: Scanpix
UTVIKLET VIRUS: En forsker fra her på University of Wisconsin-Madison har sammen med nederlandske kolleger utviklet viruset. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forskere har nå klart å framstille en ny variant av fugleinfluensaen som trolig kan smitte mellom mennesker.

De ledende forskningstidsskriftene Nature og Science er nå i tenkeboksen etter at National Science Advisory Board for Biosecurity (NSABB) i USA har bedt dem om å sensurere kommende artikler om det nye dødsviruset.

De varslede artiklene bygger på forskning gjort av Yoshihiro Kawaoka ved University of Wisconsin-Madison i USA og Ron Fouchier og kolleger ved Erasmus Universiteit i Rotterdam i Nederland.

NSABB ber om at forskningsartiklene skrives om for å unngå at den nye kunnskapen misbrukes til produksjon av svært farlige biologiske våpen.

Dødelig virus Forskerne har klart å genmanipulere influensaviruset H5N1 slik at det sprer seg lett mellom ildere. Det betyr at det trolig også vil kunne spre seg lett mellom mennesker.

Ifølge eksperter vil følgen kunne bli en svært dødbringende pandemi dersom det nye viruset oppstår av seg selv i naturen eller blir satt ut i naturen av mennesker. I verste fall kan millioner av mennesker miste livet.

H5N1-viruset har ført til død hos 60 prosent av menneskene som er blitt smittet av det. Hittil er det imidlertid kun registrert 350 tilfeller av den såkalte fugleinfluensaen hos mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer