NYE FUNN: Forskere ser tegn på at minst to planeter finnes langt ute i de uutforskede utkantene av vårt solsystem. Foto: AP Photo/ESO, L. Calcada
NYE FUNN: Forskere ser tegn på at minst to planeter finnes langt ute i de uutforskede utkantene av vårt solsystem. Foto: AP Photo/ESO, L. CalcadaVis mer

Forskere: Kan ha funnet to nye planeter i vårt solsystem

Forskere ser tegn på at ytterligere to planeter større enn jorda sirkler rundt sola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planetene har antakelig større masse enn jorda, og  befinner seg langt ute i solsystemet, utenfor Neptun, som er den ytterste planeten i det kjente sosystemet.

- Antallet er usikkert, i og med at datamaterialet er begrenset, men våre beregninger antyder at det er minst ytterligere to planeter, og antakelig flere, innenfor vårt solsystem, sier Carlos de la Fuente Marcos, fra Complutense-universitetet i Madrid.

- Blir dette bekreftet er våre resultater revolusjonerende for astronomien, sier de la Fuente Marcos.

Langt ute De potensielle planetene har i så fall større masse enn jorda, og ligger mer enn 200 astronomiske enheter fra sola.

Én astronomisk enhet er gjennomsnittsdistansen mellom jorda og sola, 149 597 871 kilometer.

Til sammenligning var Pluto i 2014 32,6 astronomiske enheter vekk fra sola.

Det betyr at de nye planetene er  rundt seks ganger så langt vekk fra sola som Pluto. De vil derfor være veldig vanskelig å observere med dagens måleinstrumenter.

Påvirker dvergplaneter Planetene man nå tror man kan ha oppdaget er altså ikke observert visuelt, men man antar at de kan være der ute på grunn av påvirkning man ser på andre, mindre romobjekter langt ute i solsystemet.

Forskerne har sett på banene til 13 såkalte ETNOer (Extreme trans-Neptunian objects), som er små romobjekter, som dvergplaneten Sedna eller 2012 VP113. Disse ligger i den indre Oort-skyen, som ligger i et uutforsket område av rommet, utenrof Kuiper-beltet, der Pluto ligger.

Antakelsen om ukjente massive planeter i vårt solsystem er ikke helt ny. I mars 2014, da Chadwick Trujillo og Scott Sheppard offentliggjorde oppdagelsen av 2012 VP113, lanserte de ifølge space.com ideen om «en stor påvirker», med en masse på rundt ti ganger jordas, beliggende 250 astronomiske enheter fra sola.

DET KJENTE SOLSYSTEMET: Størrelsen på planetene stemmer i forhold til hverandre på denne grafikken, men distansen mellom planetene er fortegnet.
DET KJENTE SOLSYSTEMET: Størrelsen på planetene stemmer i forhold til hverandre på denne grafikken, men distansen mellom planetene er fortegnet. Vis mer