Forskere kan se levende virus

«Revolusjon» i mikroskopteknologien gjør at man kan se objekter som er 20 ganger mindre enn tidligere.

 VIRUS:  H1N1-viruset, også kjent som svineinfluensaen, skapte stor frykt. Kanskje kan ny mikroskopteknologi øke kunnskapen om slike virus i framtiden. Foto: REUTERS/Yoshihiro Kawaoka/University of Wisconsin-Madison.
VIRUS: H1N1-viruset, også kjent som svineinfluensaen, skapte stor frykt. Kanskje kan ny mikroskopteknologi øke kunnskapen om slike virus i framtiden. Foto: REUTERS/Yoshihiro Kawaoka/University of Wisconsin-Madison.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved universitet i Manchester har kommet fram til en ny måte å se verden på. Bokstavlig talt. De har kombinert avanserte teknologier, og funnet fram til et mikropskop som kan se objekter som er 20 ganger mindre enn det man tidligere har klart å se under normale lysforhold.

Det går nemlig en grense på hva vi har kunnet se med et vanlig optisk mikroskop. Den er på 0,001 millimeter. Forskerne i Manchester kan nå se objekter på 50 nanometer under normale lysforhold, noe som gjør at man kan se innsiden av kroppens celler, og for første gang se levende virus i cellene.

Det skjer gjennom å kombinere et vanlig mikroskop med en gjennomsiktig mikrosfære. Man benytter seg av såkalte «forsvinnende bølger», som slippes ut veldig nært et objekt, og som navnet sier, forsvinner svært raskt. Med den nye teknologien samler små glassperler opp lyset, og sender det til et vanlig mikroskop.

Bryter reglene Ved å bruke synlig lys til å se på objekter av denne størrelsen, bryter forskerne på mange måter lysets regler. Diffraksjonsgrensen er brutt.  «Forsvinnende bølger» trenger nemlig ikke å følge denne grensen, som kort fortalt går på begrensningene som skapes når lysbølgene sendes gjennom snevre åpninger.

Og når grensene er brutt, kan forskerne, under ledelse av Lin Li og Zengbo Wang, potensielt sett se innsiden av menneskelig celler og levende virus. De håper teknologien kan gi et svar på hva som skaper virusene.

- Dette er en verdensrekord når det gjelder hvor små objekter et mikropskop kan se direkte under en lyskilde, sier Li.

Revolusjon Og han mener man i framtiden kan se enda mindre objekter.

- Vi tror dette bare er starten. Teoretisk sett er det ingen grenser på hvor små objekter vi kan klare å se, sier han.

Han er også overbevist om at den nye teknologien kan bidra til store framskritt i forskningsarbeidet.

- Dette kan revolusjonere måten celler studeres på og la oss undersøke virus og biomedisin på kloss hold for første gang.