Forskere kan se levende virus

«Revolusjon» i mikroskopteknologien gjør at man kan se objekter som er 20 ganger mindre enn tidligere.

VIRUS:  H1N1-viruset, også kjent som svineinfluensaen, skapte stor frykt. Kanskje kan ny mikroskopteknologi øke kunnskapen om slike virus i framtiden. Foto: REUTERS/Yoshihiro Kawaoka/University of Wisconsin-Madison.
VIRUS: H1N1-viruset, også kjent som svineinfluensaen, skapte stor frykt. Kanskje kan ny mikroskopteknologi øke kunnskapen om slike virus i framtiden. Foto: REUTERS/Yoshihiro Kawaoka/University of Wisconsin-Madison. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved universitet i Manchester har kommet fram til en ny måte å se verden på. Bokstavlig talt. De har kombinert avanserte teknologier, og funnet fram til et mikropskop som kan se objekter som er 20 ganger mindre enn det man tidligere har klart å se under normale lysforhold.

Det går nemlig en grense på hva vi har kunnet se med et vanlig optisk mikroskop. Den er på 0,001 millimeter. Forskerne i Manchester kan nå se objekter på 50 nanometer under normale lysforhold, noe som gjør at man kan se innsiden av kroppens celler, og for første gang se levende virus i cellene.

Det skjer gjennom å kombinere et vanlig mikroskop med en gjennomsiktig mikrosfære. Man benytter seg av såkalte «forsvinnende bølger», som slippes ut veldig nært et objekt, og som navnet sier, forsvinner svært raskt. Med den nye teknologien samler små glassperler opp lyset, og sender det til et vanlig mikroskop.

Bryter reglene Ved å bruke synlig lys til å se på objekter av denne størrelsen, bryter forskerne på mange måter lysets regler. Diffraksjonsgrensen er brutt.  «Forsvinnende bølger» trenger nemlig ikke å følge denne grensen, som kort fortalt går på begrensningene som skapes når lysbølgene sendes gjennom snevre åpninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer