STEINREDSKAPER: Sonia Harmand og Jason Lewis har funnet steinredskaper i Kenya som er 3,3 millioner år gamle.Eksperter mener funnene endrer menneskehistorien. Foto: MPK-WTAP via AP
STEINREDSKAPER: Sonia Harmand og Jason Lewis har funnet steinredskaper i Kenya som er 3,3 millioner år gamle.Eksperter mener funnene endrer menneskehistorien. Foto: MPK-WTAP via APVis mer

Forskere kjørte feil, men funnet de gjorde var sensasjonelt: - Utviklet oss tidligere enn vi trodde

3,3 millioner år gamle redskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere i Kenya har funnet redskaper som antas å være 3,3 millioner år gamle.  Steinredskapene er dermed hele 700 000 år eldre enn det som tidligere var de første menneskapeskapte redskapene som er funnet.

Det skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Funnet ble gjort etter at forskerne kjørte feil ved et uttørket elveleie i Kenya i 2011 - og det er ingen som ennå vet hvem som har laget redskapene.

Ingen har trodd at de forhistoriske menneskene var i stand til å lage slike redskaper.

- Dette betyr at menneskelig teknologi utviklet seg tidligere en vi trodde, sier professor Alison Brooks ved George Washington Universitetet.

- Mindre hjerner Det er tidligere blitt antatt at menneskearten Homo var de første i stand til å lage spisse steinredskaper.

De nye funnene i Kenya støtter dermed teoriene om at også forgjengere - med mindre hjerner - var kapable til det samme. De eldste funnene av Homo er fra 2,8 millioner år tilbake i tid.

STEIN: Disse steinredskapene fra Kenya viser seg å være 700 000 år eldre enn det som tidligere ble antatt å være de tidligste funn av steinredskaper. Foto: REUTERS/MPK-WTAP/
STEIN: Disse steinredskapene fra Kenya viser seg å være 700 000 år eldre enn det som tidligere ble antatt å være de tidligste funn av steinredskaper. Foto: REUTERS/MPK-WTAP/ Vis mer

Funnene ble først omtalte av Sonia Harmand og Jason Lewis i magasinet Nature onsdag.

- Dette er et paradigmeskifte. Du trenger nødvendigvis ikke en større hjerne for å lage dette redskapet, sier Lars Werdelin, paleontolog ved Nasjonalmuseet i Stockholm til TT.

- Primitive For 3,3 millioner år siden fantes det to arter av forhistoriske mennesker i Øst-Afrika: Kenyanthropus platyops og Australopitechus afarensis, ifølge Aftonbladet.

- Sammenlignet med Homo, var disse primitive med hjerner som sjimpanser, sier Werdelin.

Forskeren mener funnene dermed betyr at det er mulig å finne steinredskaper som er hele fire millioner år gamle.

3,3 MILLIONER: Dette er redskaper som var i bruk for 3,3 millioner år siden. Foto: MPK-WTAP via AP
3,3 MILLIONER: Dette er redskaper som var i bruk for 3,3 millioner år siden. Foto: MPK-WTAP via AP Vis mer