Forskere klonet fram foster

For første gang har forskerne klonet et menneskelig foster. Forsøket ble gjennomført ved å klone en celle fra en manns bein og et egg fra en ku.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanske forskerne lot fosteret utvikle seg i 12 dager før de ødela det. I et normalt svangerskap fester fosteret seg til livmorveggen etter 14 dager.

Etisk dilemma

Prosjektet reiser viktige etiske dilemma rundt hva som menes med å være et menneske. American Cell Technology, instituttet som står bak kloningen, mener at et foster ikke kan bli sett på som et menneske før det har gått 14 dager.

Forsøket ble gjennomført i november i fjor, men først i dag ble informasjonen frigitt. I november var den offisielle versjonen at stammeceller hadde blitt klonet, ikke at et foster hadde fått lov til å utvikle seg, melder BBC Interactive.

Kan kurere sykdom

Forskerne ser på eksperimentet som et viktig steg på veien mot å produsere stamceller. Stamcellene som kom fram under forsøket kan utvikle seg til å en hvilken som helst type celle - hud, bein og blod. Forskerne mener at cellene kan erstatte vev under transplantasjon, og brukes til å helbrede sykdommer som slag og Parkinsons.

Flere forsøk

Amerikanerne frykter nå at flere foster har blitt laget og ødelagt etter at forsøket ble gjennomført i november.

ACT forsikrer at de ikke har planer om å bruke et klonet menneskefoster til å starte en graviditet. Formålet deres er 'terapeutisk kloning' ikke 'reproduserende kloning'. Motstanderne sier derimot at denne teknologien uunngåelig vil føre til at vi noen ønsker å skape kunstige menneskeliv.

KLONET:</B> Amerikanske forskere har i all hemmelighet klonet frem et foster.