Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere klør seg i hodet: Mystisk «jordskjelv» registrert over hele verden

- Jeg tror ikke jeg har sett maken, sier seismolog.

ØY: De mystiske seismiske bølgene skal ha oppstått drøye to mil utenfor kysten av den franske øya Mayotte, som ligger mellom Madagaskar og Afrikas østkyst. Foto: Hemis / NTB scanpix
ØY: De mystiske seismiske bølgene skal ha oppstått drøye to mil utenfor kysten av den franske øya Mayotte, som ligger mellom Madagaskar og Afrikas østkyst. Foto: Hemis / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På morgenkvisten 11. november i år ble det som blir beskrevet som en mystisk rystelse registrert flere steder i verden.

De seismiske bølgene startet rundt 25 km utenfor den lille franske øye Mayotte, som ligger mellom Madagaskar og Afrikas østkyst.

Bølgene ble registrert av sensorer i Zambia, Kenya og Etiopia, og etter hvert så langt unna som Chile, New Zealand, Canada og Hawaii.

- Har ikke sett maken

Til å begynne med var det bare en person som la merke til det mystiske naturfenomenet på U.S. Geological Surveys seismograf, nemlig en jordskjelventusiast med brukernavnet @matarikapax.

Han så de pussige utslagene på et seismogram og postet bildet av dem på Twitter. Og dermed kastet forskere fra hele verden seg på.

- Jeg tror ikke jeg har sett maken til dette. Men det betyr ikke at årsaken er eksotisk, sier seismolog Göran Ekström, som spesialiserer seg på uvanlige jordskjelv ved Columbia University, til National Geographic.

Det spesielle ved de seismiske bølgene skal være at de har en monoton lavfrekvent «ringing», og at fenomenet altså ble registrert omtrent over hele verden.

Men på tross av at de seismiske bølgene ikke forsvant like fort som de oppsto, de ble registrert i over 20 minutter, så skal tilsynelatende ikke så mye som ett eneste menneske ha kjent noe som kan minne om et jordskjelv som kan relateres til disse bølgene.

- For perfekte til å være naturlige

Da kan det også være verdt å forklare hva som gjør bølgene fra Mayotte så spesielle, sammenliknet med andre bølger som kan registreres i forbindelse med jordskjelv.

Under et vanlig jordskjelv vil spenningene som er bygget opp i jordskorpa bli frigjort med et støt i løpet av få sekunder. Dette sender ut en rekke bølger, kjent som «bølgetog».

De raskeste bølgene kalles P-bølger. Ifølge Norsar trykker og utvider den bølgen materialet i samme retning som den beveger seg i.

Deretter kommer såkalte S-bølger, som rister grunnen opp og ned og fram og tilbake. Begge bølgetypene har relativt høy frekvens.

Til slutt kommer langsomme, langvarige overflatebølger, som likner mer på de merkelige bølgene som nylig ble registrert. Under intense jordskjelv kan disse bølgene rulle rundt planeten flere ganger.

Men det var jo tross alt ikke noe stort jordskjelv som utløste de mystiske bølgene ved Mayotte, og forskere sier også at bølgene her er det de kaller monokromatiske. De fleste jordskjelv sender ut bølger i en rekke forskjellige frekvenser, men bølgene som kom fra Mayotte kom i et sikksakkmønster, som gjentok seg hvert 17. sekund.

- Det er som om du har fargede briller og bare ser rødt, eller noe sånt, sier Anthony Lomax, en uavhengig seismologkonsulent.

- De er for fine. De er for perfekte til å være naturlige, spøker Helen Robinson ved University of Glasgow.

Teoriene

Så hva kan være årsaken? På tross av at de ikke har noe fasitsvar er det noen teorier.

Øya Mayotte ble til som følge av vulkansk aktivitet for 4000 år siden, og siden mai har den lille øystaten blitt rammet av hundrevis av jordskjelv, som alle har oppstått i havet utenfor øya.

Det kraftigste jordskjelvet ble målt til 5,8.

Men de siste månedene har den seismiske aktiviteten avtatt, og 11. november ble det ikke registrert noen tradisjonelle jordskjelv.

Analyser av de mystiske bølgene den dagen antyder at bevegelser i magmamassen under jordas overflate, flere kilometer utenfor Mayottes kystlinje og på flere tusen meters dyp, kan ha forårsaket bølgene.

Store bevegelser av flytende stein, eller ekkoet av det målt gjennom et magmakammer, kan forårsake liknende bølger som de som er målt.

Også det faktum at man antar at Mayotte beveger seg fem cm sørøstover hvert år, kan være en ledetråd. For GPS-målinger av Mayottes langsomme ferd mot sørøst indikerer at magmamasse på omtrent 3000 kubikkmeter skyver seg sakte gjennom jordskorpa. Det kan også være kilden til de mystiske bølgene.

Det kan også dreie seg om et undersjøisk vulkanutbrudd, men så langt har man ikke funnet noen bevis som støtter denne teorien.

Har ikke fasiten

Foreløpig tror de fleste at det kan dreie seg om resonans i et magmakammer, som kan være utløst av endringer under jordskorpa eller at et magmakammer har kollapset.

Men siden bølgene kommer fra et område som foreløpig ikke kartlagt skikkelig, har forskerne på nåværende tidspunkt ikke nok informasjon til å konkludere.

- Det er veldig vanskelig å si hva som er årsaken, og om noens teorier er korrekte, sier Robinson.

Derfor planlegger nå det franske geologiske byrået å undersøke havbunnen for å sikre seg informasjon om denne lite utforskede regionen, og for å undersøke muligheten for at det kan ha forekommet et undersjøisk utbrudd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!